ABA Brisbane Woolstore Studio
Alexandra Buchanan Architecture
Brisbane, QLD, Australia

Photography Jessie Prince
Project Specification
Project Name: ABA Brisbane Woolstore Studio
Project Type: Commercial Office ,
Location: Brisbane, QLD, Australia
Area: 57m2 ,
Project Year: 2017 ,
Photographer: Jessie Prince

For their new office space the Alexandra Buchanan Architecture team wanted to reflect the culture of the practice through a transparent design that encouraged openness and a high level of collective thinking.

The new Alexandra Buchanan Architecture studio, located inside the London Woolstores, Teneriffe, creatively positions a contemporary work place within the shell of a historical Brisbane building. Beyond the brass plaque and blue door is an interior space that celebrates the building’s industrial past, with exposed brick walls purposefully retained to provide the studio’s distinctive backdrop.

The Floor Plan Is Arranged To Subtly Distinguish Work And Meeting Zones

Alexandra Buchanan has always strived to maintain an open and collective culture within her studio, whilst establishing a high level of transparency through the studio processes, its projects and among its staff. The brief for the new office space was therefore to reinforce the studio culture whilst creating a degree of separation for meeting space without introducing a physical barrier.

Atmospheric, Cerulean Hues Are Co Ordinated In Render

Cork and brass details are also introduced to complement the historic brick work and express the contemporary, design-savvy aesthetic of the interior.

Joinery And Fabric To Promote Creative Discussion Around The Custom Oak Meeting Table

The floor plan is arranged to subtly distinguish work and meeting zones through colour blocking and a diaphanous fabric curtain. Atmospheric, cerulean hues are co-ordinated in render, joinery and fabric to promote creative discussion around the custom oak meeting table. Overhead, a captivating textile installation entitled, Clouds by Kvadrat, reinforces the tonal and textural nuances at play. In the main studio space, work stations are arranged to foster idea-bouncing and cross-desk conversation.

Located Inside The London Woolstores

In the studio proper, work stations are arranged to foster idea-bouncing and cross-desk conversation. Animated by the fine filigree of pot plant foliage, tables tops in oak are paired with clean, white joinery.

The New Alexandra Buchanan Architecture Studio

Animated by the fine filigree of pot plant foliage, tables tops in oak are paired with clean, white joinery. Cork and brass details are also introduced to complement the historic brick work and express the contemporary, design-savvy aesthetic of the interior.

Through Colour Blocking And A Diaphanous Fabric Curtain
With Exposed Brick Walls Purposefully Retained To Provide The Studio’s Distinctive Backdrop

The new Alexandra Buchanan Architecture offices in Brisbane ensure that a brand is reflected positively through design and a company culture is solidified through architecture.

Interior Space That Celebrates The Building’s Industrial Past

See full gallery

Published 7 March, 2019
Photography  Jessie Prince
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies