Madeleine Blanchfield Architects

Coogee House

Sydney, NSW, Australia

Prue Ruscoe

Images Courtesy Of Madeleine Blanchfield Architects - Photography By Prue Ruscoe

From The Architects

This alts and adds project included transforming a current 1920’s duplex loft into a house. The inner arrangement was changed including all new washrooms, kitchen and fit out. The current road side veneer was adjusted with regards to the character of the current building, the back was totally opened to the garden and another structure worked to house eating and living territories. The modern and light filled new spaces make reference to the more established existing ones in their materiality and propertions, yet are unmistakably differentiating. The outcome is a light filled new living range and character filled bedrooms and other rooms which highlight the characteristics of the old and the new.

Sustainibility is tended to by retaining a current building as opposed to devastating and re-building. Building texture was retained wherever conceivable, repaired and in spots re-utilized as a part of different rooms or areas (ground surface, entryways and windows rescued from different rooms were re-utilized). New work was constrained to that required to make the building’s versatile re-use conceivable.

This maintenance and re-utilization of materials, their encapsulated vitality and lessening in waste is the most ideal commitment to supportability. Different components incorporate low vitality lighting, windows to all rooms to diminish the requirement for simulated lighting, reasonable timbers utilized as a part of lacquers.

There exists a fresh water pool, great solar access and thermal mass, sunlight based floor warmth and cross ventilation and sun-shading.

The brief was to modernize a current duplex, make the spaces fill in as one house for a youthful family and open up the current rooms to the garden. The characteristics of the current house were to be kept up and the current character acknowledged while present day life accomodated.

The brief was met by shedding traditionalist thoughts of rooms and their connections to each other. The current fabric was to a great extent protected, yet the kitchen and restrooms were altogether migrated. Another and exceptionally contemporary room lodging living and feasting territories was embedded at the back of the house.

The result is a house with flow, open and vaporous living zones spilling onto the garden. It feels like an old house with uprightness and a couple clear contemporary additions. The degree of the rebuilding is downplayed. In doing a great deal inconspicuously and a couple of things intensely the outcome is a place of quiet and agreeable difference, with the experience of both the old and the new elevated.

Coogee House kitchen interior by MBA - Photography By Prue Ruscoe.

The venture discovers excellence in the juxtaposition of old and new. An Art-Deco period duplex loft building was changed over into a house for a youthful family. Solid, contemporary additions were made in existing fancy spaces. However much of the current fabric as could be expected was held yet rooms were re-purposed to suit present day life. The characteristics of the old are complemented by its difference against the new light filled spaces with high level coating and expansive, open ranges.

The current building’s character was enhanced by differentiating it against the inclusion’s solid, contemporary lines. Existing completions, for example, Carara marble and oak were utilized as a part of new rooms in contemporary approaches to guarantee union.

A current lounge was changed over to a kitchen, the oven put in the existing chimney to boost the energy of the old and the capacity of the new. Indoor and outside spaces were associated through new openings, however the depiction amongst old and new clarified and succinct in all circumstances.

An ensuite was introduced in the current sunroom. In all rooms, including lavatories and the kitchen, fancy roofs and subtle elements were held. Another stair was cut through existing stacked condo estimated restrooms. The crude brick we revealed was held. In spots existing glass entryways were duplicated to keep up the honesty of the old rooms.

Images Courtesy Of Madeleine Blanchfield Architects - Photography By Prue Ruscoe

Timber panelling exterior details of the Coogee Residence by MBA - Photography By Prue Ruscoe.

Images Courtesy Of Madeleine Blanchfield Architects - Photography By Prue Ruscoe

Credits

Architects -

 Coogee House | Madeleine Blanchfield Architects

Photography -

 Prue Ruscoe

Our Favourites

Sign Up for News & Deals