Coorparoo House
Alexandra Buchanan Architecture
Brisbane, QLD, Australia

Photography Jessie Prince
Project Specification
Project Name: Coorparoo House
Project Type: Residential ,
Location: Brisbane, QLD, Australia
Lead Architect: Alexandra Buchanan ,
Area: 366m2 ,
Project Year: 2017 ,
Photographer: Jessie Prince
Engineering: Adams Engineering ,

Coorparoo House by Alexandra Buchanan Architecture carefully negotiates a sloping site and captures views of the city skyline and a swathe of Eucalypts trees to create a custom dwelling in tune with its surroundings.

As stated by the Alexandra Buchanan Architecture team the Brief for the Coorparoo House was an interesting one. It was for a family transitioning from young children to one looking to support the growing independence of young adults. The Clients were seeking to keep the family together as much as possible and allow appropriate breathing space to engage and be together whilst also giving all of the individuals in the family their own private space and potentially their future families.

Rooms Are Designed To Respect Both Adult And Teenage Domains
Beautiful Moden Australian Homes And Houses

The new design by the Alexandra Buchanan Architecture team embraces Brisbane’s subtropical climate with terraced living spaces clustered around a ground level courtyard. Sliding glass walls establish a seamless transition between the house and garden.

Striking A Balance Between Independence And Togetherness

The project captures views of the city skyline and a swathe of Eucalypts trees to create a custom dwelling in tune with its surroundings.

A Stone Fireplace

Striking a balance between independence and togetherness, the rooms are designed to respect both adult and teenage domains with flexibility built-in to ensure the house will continue to serve the family for the next generation. Stepped floor levels and three separate bedroom zones create spatial complexity and a subtle separation that promotes household peace and harmony.

And A Subtle Separation That Promotes Household Peace And Harmony

The brief was for a family transitioning from young children to one looking to support the growing independence of young adults.

A Timber & Steel Staircase And Custom Timber Joinery

A stone fireplace, a timber & steel staircase and custom timber joinery are some of the details employed by the Alexandra Buchanan Architecture team to bring a sense of material richness to the interior. The interplay of double and triple height volumes creates generous room proportions with full height openings promoting a feeling of infinite space.

And A Swathe Of Eucalypts To Create A Custom Dwelling In Tune With Its Surroundings

Striking a balance between independence and togetherness, the rooms are designed to respect both adult and teenage domains.

Are Some Of The Details Employed To Bring A Sense Of Material Richness To The Interior

The topography was initially perceived as a challenge by Alexandra Buchanan and her team but through clever design they were able to negotiate the level changes whilst responding appropriately to the topography and view. The architects managed to turn this into an opportunity to respond positively to the brief, creating a series of cascading spaces for the individuals in the family that culminated in expansive communal family living spaces that sit around the landscaped courtyard and orientated to the view of the reserve.

Coorparoo House Carefully Negotiates A Sloping Site And Captures Views Of The City Skyline

The new design by the Alexandra Buchanan Architecture team embraces Brisbane’s subtropical climate with terraced living spaces clustered around a ground level courtyard.

Create Spatial Complexity

Ultimatley the Coorparoo House by Alexandra Buchanan Architecture is an excellent example of modern Queensland architecture and the studio’s ability to overcome design challenges to create a beautiful home for a tight-knit family.

Sliding Glass Walls Establish A Seamless Transition Between The House And Garden
Stepped Floor Levels And Three Separate Bedroom Zones
The House Embraces Brisbane’s Subtropical Climate
With Flexibility Built In To Ensure The House Will Continue To Serve The Family For The Next Generation
With Full Height Openings Promoting A Feeling Of Infinite Space
With Terraced Living Spaces Clustered Around A Ground Level Courtyard
Creates Generous Room Proportions
The Interplay Of Double And Triple Height Volumes
31734 Groundfloorplan
31735 Firstfloorplans
31736 Lowergroundplan

See full gallery

Published: 28 March, 2019

Photography Credit:  Jessie Prince
Top