Project Specification
Project Name: Fishley
Project Type: Residential ,
Location: Melbourne, VIC, Australia
Area: 167m2 ,
Project Year: 2018 ,
Photographer: Jack Lovel
Builder: Horizon Building Services ,
Project Team: Sarah Bryant , Lisa Welker ,
Architects: Bryant Alsop ,

Fishley by Bryant Alsop sits centrally within a run of early-Victorian terraces in inner urban Melbourne. Being on a 5m wide block, space and light were the main challenges for the design to overcome.

The rear of the block faces west and backs onto a lane. 3 bedrooms were retained on the first floor, and an existing bathroom and toilet combined to create a larger family bathroom. On the Ground Floor, the typical Victorian plan saw a hall and two rooms with a combined Kitchen Dining space to the rear. With a third child being born, space was very tight, and the introverted and dark spaces lacked any connection to the outdoors.

Bathroom. On The Ground Floor, The Typical Victorian Plan Saw A Hall And Two Rooms With A Combined Kitchen Dining Space To The Rear
A Second Ground Floor Shower Room Was Added At This Level In The 1.2m Wide Space To The Boundary

A key design tool was to open up the internal ground floor room but removing the hallway wall, and inserting a cranked beam to maximise the width of the block to the main living space. This required substantial structural gymnastics, to prop and hold the approx. 140-year-old brickwork and stair. The preserved front room was maintained as a second Living space. From the Kitchen, we step down on to a single level Kitchen and Dining space that opens onto a timber courtyard. A second ground floor shower room was added at this level in the 1.2m wide space to the boundary. No space was wasted! A third split level down to the rear wraps its way around the courtyard, housing a Laundry on the way to a Study and a playful sleeping loft over. This provided the key fourth bedroom and kids space now required.

And Inserting A Cranked Beam To Maximise The Width Of The Block To The Main Living Space
3 Bedrooms Were Retained On The First Floor, And An Existing Bathroom And Toilet Combined To Create A Larger Family Bathroom

The existing brick terrace is clearly identifiable with the new 12sqm addition utilising timber to create contrast and warmth alongside its Victorian heritage. Cabinetry was key to the activation of all spaces, and in maximising storage and functionality for this family. The palette is tonal, and clean, in stark contrast to the Victorian decoration and textural brickwork from the past century. The project is successful in creating a luxurious, light and contemporary 4-bedroom home on an inner-city site that utilises every inch of the site, and brings light and function deep into the long narrow block.

From The Kitchen, We Step Down On To A Single Level Kitchen And Dining Space That Opens Onto A Timber Courtyard
With A Third Child Being Born, Space Was Very Tight, And The Introverted And Dark Spaces Lacked Any Connection To The Outdoors.
Fishley Sits Centrally Within A Run Of Early Victorian Terraces In Inner Urban Melbourne. On A 5m Wide Block.
No Space Was Wasted
Space And Light Were The Main Challenges. The Rear Of The Block Faces West And Backs Onto A Lane.
This Required Substantial Structural Gymnastics, To Prop And Hold The Approx. 140 Year Old Brickwork And Stair
The Preserved Front Room Was Maintained As A Second Living Space

See full gallery

Published 4 July, 2019
Photography  Jack Lovel
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies