Cameron Street
Architect Hewson
Coburg, VIC, Australia

Project Specification
Project Name: Cameron Street
Project Type:
Location: Coburg, VIC, Australia
Area: 147m2 ,
Project Year: 2017 ,
Photographer:
Builder: Sustainable Homes ,
Architects: Architect Hewson ,
Photographer: Jack Lovel ,
Location: Coburg, VIC, Australia ,

The transformation of an existing weatherboard home for a family of three who entertain.

Architect Hewson was briefed by the client to create a more useable space within in an existing Edwardian Victorian home, which would provide 4 bedrooms, two bathrooms, retain the existing living room, create a family style laundry and storage area and a new kitchen and dining space at the rear of the house.

The existing house sits on an east/west block meaning that getting northern light into the interiors was an essential part of the client brief. Creating a family home with a close adjacency to a busy suburban rail line and with the added constraints of a west facing rear garden.

The solution was to orientate the upper Cemintel-clad openings to the north, utilising the unused side passageway and shielding the interior spaces from the western glare.

Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (8)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (6)

A polycarbonate and custom timber pergola covered rear terrace was created, which allows for a reduction in the harsh summer western sun entering the new kitchen/dining space and provide a gathering space for extended family celebrations.

The rear living/dining areas are built to the north boundary, stretching these spaces across the narrow block but maintaining solar access to the site.

In addition, two bathrooms and laundry/storage area were tucked under the stairs to the upper volume. The upper volume is a cranked form in order to allow northern light into the neighbour’s rear yard, but not to mimic the existing bungalow home.
The upper rear volume is deliberately blank to reduce heat and acoustic loads from the west.

Architect Hewson were able to retain as much as the existing house to the front and connect the two areas with a new hall area and to build to the northern boundary on the ground floor and allow access along the south side of the property.  And the upper floor volume is cranked to allow light into the neighbour’s yard and therefore the interior spaces reflect this.

Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (9)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (12)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (11)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (2)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (10)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (7)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (3)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (4)
Gallery Of Cameron Street By Architect Hewson In Coburg, Vic, Australia (5)

Keep up to date with The Local Project’s latest interviews, project overviews, collections releases and more – view our TLP Articles & News.

Explore more design, interior & architecture archives in our TLP Archives Gallery.

See full gallery

Published: 13 March, 2018

Top