Headland House | Atlier Andy Carson
Gerringong, NSW, Australia

Rebecca Wilkinson

Architects
Location
  • Gerringong, NSW, Australia
Area
  • 486m2
Project Year
  • 2017
Photographer
  • Michael Nicholson
Builder
Structural Enginner
  • Murtugh Bond Structures Buro
Landscape Architect

Surrounded by green pastures, Headland House by Atlier Andy Carson is a sanctuary perched on a sprawling coastal site overlooking Werri Beach.

Located on a 150-acre property; this house sitting quietly in a dairy paddock of rugged coastal cliffs, is a contemporary delight with a design inspired by the spectacular landscape.

This four-bedroom and four-and-a-half bathroom house, consists of three linked pavilions wrapped around a protected courtyard, with fingers of each individual space at each end, designed with a cantilever towards the stunning ocean and rural views surrounding the house.

The 180-degree views and breathtaking backdrop for this property, called for a respectful celebration of the location. Architects designed a unique concept for the home, where instead of providing the same view throughout the house, with wall to wall glass features, the design creates a considered framed glimpse of what lies outside from rolling green hills to the cliff side ocean.

A storm-viewing room was also designed, which provides spectacular views of extreme weather front which creep up from the ocean.

Sustainability measures incorporated into the design are, passive solar, extra thick highly insulated walls, double glazing, rain water harvesting (off grid), with UV filtration and treatment, an on-site sewage treatment and supplementary solar power.

The prominent exposed site of this house, required a response which dealt with the problems and opportunities of the site first and foremost. Architects were faced with the design challenges of how best to respond to the dramatic south facing hill devoid of trees, exposure to weather events coming up from the ocean and how best to incorporate unique design features which dealt with the overwhelming 180-degree views of ocean, beach, lagoon and green pastures.

The solution to these challenges was designing a form which is directly shaped by the relationship to the site location and context. If the project site had been moved even the smallest distance away, the design outcome of this house would have turned out very different, as architects modulated the design of this house as a direct reflection of the immediate and greater landscape.

Keep up to date with The Local Project’s latest interviews, project overviews, collections releases and more – view our TLP Articles & News.

Explore more design, interior & architecture archives in our TLP Archives Gallery.

Michael Nicholson