Hampton House 2
Windiate Architects
Hampton, VIC, Australia

Photography Chris Daile
Project Specification
Project Name: Hampton House 2
Project Type: Residential ,
Location: Hampton, VIC, Australia
Area: 364m2 ,
Project Year: 2017 ,
Photographer: Chris Daile
Builder: B.D. Projects ,
Project Team: Gary Windiate , Melissa Thong ,
Architects: Windiate Architects ,
Structural Engineers: Jonicha Consulting Engineers ,
Building Surveyors: Bayway Building Surveying ,

The Hampton House 2 by Windiate Architects succeeds in uniting the owner with the environment through both visual and physical connections.

Inside the home, windows were placed to offer framed views of the bay while protecting the family from the harsh coastal environment. The north façade has been designed to create shaded recesses for the windows, this articulates the importance of addressing the impact of the sun on the glass and provides a distinctive design feature, as well as delivering natural cross ventilation. The remaining windows were treated in a more conventional manner, fitted with electric external and internal blinds. The views offered throughout the house were carefully considered and planned to allow a connection to the outside space, but with additional insulation and framing to reduce noise from the adjacent train line and level crossing.

Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 2
Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 3

Outside space, privacy and security were important. Perforated metal gates keep the space safe, help to filter airflow and the view from the street, but also provide the social family dog with a connection to passers-by. The form of the home creates a barrier to the train, cars and passers-by, creating a private northern garden sanctuary, whilst not turning its back on its location, but providing specific designed views beyond the site, to Sandringham yacht club and Port Phillip Bay. The kitchen window was a key element to the design, offering a view of the bay when carrying out the daily chores. The first-floor living space offers a more private and relaxing feel with protected bay views. 

Inside the home, windows were placed to offer framed views of the bay while protecting the family from the harsh coastal environment.

Home to a family of five, the house is divided into clear spaces for family interaction as well as more private spaces to retreat to. Places are provided for the children upstairs when privacy is required, while the parents have relaxing areas to enjoy downstairs.

Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 4
Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 5

The Robust concrete blocks in the facade were a reference to the local beach-side utilitarian structures as well as to denote the functional areas of the home. The black bricks emphasise the plinth for the first-floor Blackbutt timber floating form, while the dark zinc unifies the ground and first floor by encasing the stairway. To maximise the home’s sustainable credentials, water tanks were connected to the house, provision for solar panels was made and shading devices were designed into the built form with natural cross ventilation paths a key to cooling and venting the house.

The hard-wearing surfaces allow for an easy family life.

By separating the garage and the house, Gary Windiate and his team created an obvious entry to the home protected from the weather. The garage provides more functional entry for everyday use returning from work, school or the beach.

Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 6
Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 7

Windows were placed for visual connections to the bay as well as the private garden, west facing windows have electric external and internal blinds, and north facing windows are set back and protected by the building structure. Spaces were created to allow the family of 5 to interact as well as find spaces to retreat, with kids upstairs and parents downstairs.

Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 8
Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 9

Spaces were created to allow the family of 5 to interact as well as find spaces to retreat, with kids upstairs and parents downstairs.

Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 10
Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 11

The garage provides more functional entry for everyday use returning from work, school or the beach.

Gallery Of Hampton House 2 By Windiate Architects Local Design And Interiors Hampton,vic Image 12

See full gallery

Published 5 March, 2019
Photography  Chris Daile
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies