Ivanhoe Residence
Doherty Design Studio
Melbourne, VIC, Australia

Photography Derek Swalwell
Doherty Design Studio - Local Timber Detailing Storage - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive

From The Designer

A contemporary overhaul was delivered to the interior of this rambling Californian bungalow to bring it up-to-date for a young family of four.

A sophisticated material scheme and customisation transformed the space to produce a modern interior that respects the homes origin.

 

Doherty Design Studio - Local Staircase Architecture - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive

The brief was initially a kitchen-only renovation. After realising the original floor-plan didn’t make the most of the home’s beautiful views, the brief became – kitchen/pantry, dining, master bedroom, family bathroom, study, WIR and ensuite, laundry and poolside powder room.

Doherty Design Studio - Local Living Room Architecture - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive

The brief concentrated on re-designing the layout to enhance circulation and on a meticulous joinery package. Crucially, the home’s heritage had to be preserved while producing a relaxed refined beauty. With only a small expansion required, spaces were redesigned to accommodate family needs, giving precedence to views and light. With the use of a mellow material palette including timber veneer, ceramic tiles, marble, and mirror finishes, a feel of a contemporary sensibility was softly created. For a visual touch, small splashes of colour were utilised in the process. Old and new were incorporated through white painted surfaces and smoked oak floors.

Doherty Design Studio - Local Kitchen Timber Cupboards - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive

In the ensuite a curved wall encloses the shower and screens the toilet from view. Natural light is brought into the bathroom via a skylight, reflecting on the surface of the tiles and showing off their colour.

Doherty Design Studio - Australian Study Timber Chair - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive

The modernisation of this house is a perfect example of the ability of interior designers to delicately apply principles to prolong the lifespan of architecture for upcoming generations to appreciate and experience.

Doherty Design Studio - Australian Shower Architecture - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive
Doherty Design Studio - Australian Bathroom Timber Detailing - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive
Doherty Design Studio - Australian Bar - Ivanhoe Residence - Interior Design Archive
Published 26 May, 2017
Photography  Derek Swalwell
Designer:  Doherty Design Studio
Photographer:  Derek Swalwell
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies