Lime Avenue Residence
Cumulus Studio
Launceston, TAS, Australia

Photography Anjie Blair
Project Specification
Project Name: Lime Avenue Residence
Project Type: Residential ,
Location: Launceston, TAS, Australia
Area: 395m2 ,
Project Year: 2018 ,
Photographer: Anjie Blair
Builder: R&S Rosier Constructions ,
Architects: Cumulus Studio ,
Engineer: Rare Innovation ,
Surveyor: Green Building Surveying ,
Client: Simone Penn ,

Built in 1908, the Lime Avenue residence has had many owners, which was clearly expressed through changes in the existing building fabric. By gently pulling back layers of history, Cumulus Studio were able to uncover the true identity of the home while comfortably accommodating for an active, social family lifestyle.

The project was the result of a highly collaborative design process between the client and architect. This collaboration led to a design outcome which prioritised light, expanding volumes and increasing connectivity both within the home and out to the garden.

Built In 1908, The Lime Avenue Residence Has Had Many Owners, Which Was Clearly Expressed Through Changes In The Existin
By Gently Pulling Back Layers Of History, Cumulus Studio Were Able To Uncover The True Identity Of The Home

Within the complex original plan, rational solutions were found to make sense of late twentieth century extensions and underutilised spaces. Compartmentalised spaces have been reprogrammed by Cumulus Studio to allow for generous open plan living. A series of internal voids were used to promote social connection across and between floors, while introducing new light into the depths of the home.

Compartmentalised Spaces Have Been Reprogrammed To Allow For Generous Open Plan Living.

By gently pulling back layers of history, Cumulus Studio were able to uncover the true identity of the home.

Expanding Volumes And Increasing Connectivity Both Within The Home And Out To The Garden.

Layers of the building’s past life have been uncovered and expressed throughout the home. A collaborative process of research, restoration and removal now allows the true character of the home to be felt – the impressive scale of the rooms and generous ceiling height, the intricate detailing of the ceiling roses and cornices, the scalloped external fenestration and original led lighting.

The Project Was The Result Of A Highly Collaborative Design Process Between The Client And Architect.

Compartmentalised spaces have been reprogrammed by Cumulus Studio to allow for generous open plan living.

This Collaboration Led To A Design Outcome Which Prioritised Light

The final design outcome balances form and function. It celebrates history and prepares for the future. It’s about a real family lifestyle with kids and pets and balls and ‘stuff’.

While Comfortably Accommodating For An Active, Social Family Lifestyle.

The project was the result of a highly collaborative design process between the client and architect.

Within The Complex Original Plan, Rational Solutions Were Found To Make Sense Of Late Twentieth Century Extensions And U
Layers Of The Building’s Past Life Have Been Uncovered And Expressed Throughout The Home
A Series Of Internal Voids Were Used To Promote Social Connection Across And Between Floors
While Introducing New Light Into The Depths Of The Home.
Collaborative Process Of Research, Restoration And Removal Now Allows The True Character Of The Home To Be Felt

See full gallery

Published: 23 March, 2019

Photography Credit:  Anjie Blair
Top