Makan
ZWEI
Melbourne, VIC, Australia

Photography Tom Blachford
Project Specification
Project Name: Makan
Project Type: Commercial Hospitality ,
Location: Melbourne, VIC, Australia
Lead Architect: Hanna Richardson , Katherine Kemp , Simon Reeves ,
Project Year: 2018 ,
Photographer: Tom Blachford
Architects: ZWEI ,

The Makan restaurant by ZWEI architecture and interiors is the all the glamour and futuristic design effortlessness that is contemporary South-East Asia.

Stripped back to basics, layered textures and tones sit in contrast with a neon backdrop intentionally playing with the concept of age-old tradition hurtling towards a digital future. This space is about experimenting with and celebrating the senses.

Makan Is The Futuristic Effortlessness That Is Contemporary South East Asia.
Rather Than Acknowledge The Adjacent Corporate Space, The Design Turns Its Back And Customers Are Forced To Pull Open The Large Perforated Metal Door To

The site is a traditional lobby tenancy in the big end of town. Rather than acknowledge the adjacent corporate space, the design by ZWEI turns its back and customers are forced to pull open the large perforated metal door to enter the space beyond. Intentionally creating separation through the entry door, the space is tonally dark and moody, with continuous illuminated coloured lighting throughout.

Senses Are Heightened And The Focus Is On The Delivery Of The Food

Stripped back to basics, layered textures and tones sit in contrast with a neon backdrop.

Stripped Back To Basics, Layered Textures And Tones Sit In Contrast With A Neon Backdrop Intentionally Playing With The Concept Of Age Old Tradition Hurt

Senses are heightened and the focus is on the delivery of the food. The restaurant is simply organised, with the kitchen visible but framed to the restaurant, the theatre on display. Entry is also achieved through the rear when the space transforms from a lunchtime eatery into an evening restaurant.

The Site Is A Traditional Lobby Tenancy In The Big End Of Town

The space is tonally dark and moody, with continuous illuminated coloured lighting throughout.

This Space Is About Experimenting With And Celebrating The Senses.

Consideration is given to the theatre of the food preparation and delivery, but also intentionally removes distraction so the focus can be on the experience of eating. The design is about delivering a space that is the backdrop to a celebration of food.

The Restaurant Is Simply Organised, With The Kitchen Visible But Framed To The Restaurant, The Theatre On Display.

See full gallery

Published: 2 May, 2019

Photography Credit:  Tom Blachford
Top