Perfect Storm
Killing Matt Woods
Camperdown, NSW, Australia

Photography Kat Lu
Project Specification
Project Name: Perfect Storm
Project Type:
Location: Camperdown, NSW, Australia
Project Year: 2018 ,
Photographer: Kat Lu
Project Team: Matt Woods ,
Interior Designers: Killing Matt Woods ,
Project Type: Residential ,
Styling: Madeline Macfarlane ,

A perfect storm of contemporary minimalist design, this residential project by Matt Woods of Killing Matt Woods creates an intimate yet utilitarian environment in inner city Sydney.

Dubbed “the concrete bunker” for its deliberate use of rendered finishes, and rejection of ornamentation, this Camperdown apartment for two design professionals was conceived of as an intimate, yet utilitarian environment. Inspired by Brutalism and the local warehouse vernacular, extruded geometries and moody tones result in a minimalist and precise interior.

All Interior Elements Have Been Created As “raw And Extruded Concrete Monoliths

The project brief called for the re-design of an inner city warehouse conversion in Camperdown, for a couple seeking a minimalist lifestyle with an interior to match. The clients, who work in design-related disciplines, sought to shed their home of unimportant accumulation and create a space free of clutter and visual pollution.

As Seen In The Fluted Kitchen Joinery, Curved Ceiling Forms An D The Cement Rendered Bathroom

Perfect Storm by Matt Woods of Killing Matt Woods was conceived of as an intimate, yet utilitarian environment.

Brass Accents And Statement Lighting. The Furniture Selection Features Geometric Forms And A Muted Palette, Underscoring The Overall Conce

The shell of the apartment has been informed by Matt Woods penchant for Brutalist architecture. The principal intent was the creation of a pared back, geometric interior and a celebration of the neighbourhood’s industrial heritage.

Conceived Of As A “concrete Bunker”, The Shell Of The Apartment Has Been Informed By The Designer’s Penchant For Brutalist Architecture.
Extruded Geometries And Moody Tones Result In A Minimalist And Precise Interior.

The west-facing open plan apartment features a custom kitchen and a mezzanine bedroom which overlooks the living room space and small terrace. The loft is flooded with light from a full height, glazed wall, counterbalancing the interior mood, which is intentionally dark and brooding. All interior elements have been created as “raw and extruded concrete monoliths”, as seen in the fluted kitchen joinery, curved ceiling forms and the cement-rendered bathroom.

For A Couple Seeking A Minimalist Lifestyle With An Interior To Match

The clients sought to shed their home of unimportant accumulation and create a space free of clutter and visual pollution.

Geometric Interior And A Celebration Of The Neighbourhood’s Industrial Heritage

A homely “mid-century” touch has been introduced in the form of film-faced plywood and American Oak joinery, brass accents and statement lighting. The furniture selection features geometric forms and a muted palette, underscoring the overall concept.

Inspired By Brutalism And The Local Warehouse Vernacular
The West Facing Open Plan Apartment Features A Custom Kitchen And A Mezzanine Bedroom Which Overlooks The Living Room Space And Small Terr

This interior eschews the cliched “industrial” warehouse aesthetic and ubiquitous “Sydney” design approach, offering a fresh, yet site-specific take on the warehouse conversion category. Great lengths were taken to synthesise client direction and the specificity of the brief with a bold design approach. As a result, dematerialisation is at the core of the concept, and all elements have been reduced to their bare essentials, resulting in a utilitarian, cave-like sanctuary that is also intimate, light-filled and homely.

The Loft Is Flooded With Light From A Full Height, Glazed Wall, Counterbalancing The Interior Mood

Conceived of as a “concrete bunker”, the shell of the apartment has been informed by Matt Woods penchant for Brutalist architecture.

The Principal Intent Was The Creation Of A Pared Back

Each design decision has been rooted in a practice of sustainability, resulting in a materials palette that is environmentally responsible (VOC-free finishes, strict use of FSC timbers, reduced use of chrome and cement) paired with a construction process that was streamlined to minimise waste.

The Project Brief Called For The Re Design Of An Inner City Warehouse Conversion In Camperdown
Which Is Intentionally Dark And Brooding

Given the project context of a residential warehouse conversion, it would have been a natural to emulate any of the well-articulated examples in the genre. However, Killing Matt Woods has chosen to ignore the whims of trend, opting for a unique approach that perfectly underscores the clients’ vision. Design innovation is evident in the skillful reduction of the functional components into simple geometric forms that are evocative. In addition, although the brief was a concrete box – remarkably very little cement has been used in its creation.

And Rejection Of Ornamentation, This Camperdown Apartment For Two Design Professionals Was Conceived Of As An Intimate, Yet Utilitarian En

The loft is flooded with light from a full height, glazed wall, counterbalancing the interior mood, which is intentionally dark and brooding.

Dubbed “the Concrete Bunker” For Its Deliberate Use Of Rendered Finishes

The “solid” concrete elements are Glass Reinforced Cement (GRC) – which has far less weight and cement than traditional concrete techniques – and the “concrete finish”, has been achieved with a French Wash Porter’s Paint. This interior offers a probing look at the level of creativity and execution that can be achieved within a particularly restrained and pragmatic design approach.

A Homely “mid Century” Touch Has Been Introduced In The Form Of Film Faced Plywood And American Oak Joinery

See full gallery

Published: 9 April, 2019

Photography Credit:  Kat Lu
Top