Project Specification
Project Name: Unley House
Project Type: Residential ,
Location: Unley, SA, Australia
Area: 310m2 ,
Project Year: 2018 ,
Photographer: Corey Roberts
Builder: Urban Habitats ,
Architects: Urban Habitats ,
Engineers: PT Design ,
Garden Design: Virginia Kennett ,
Collaborative Companies: South Pacific Aluminium , Envy Electrical , Asko , KJM Custom Joinery , Ideal Stone ,
Notable Products Used: Herringbone Flooring , Rakumba Highline Brass lights , Moooi lighting by Space Furniture , Paris au mois d’aout Lighting by Hub Furniture ,

Unley House by Urban Habitats is a classic villa redefined with a sense of contemporary styling and a functional design vision.

The existing villa was originally situated on a relatively small plot of land  and adjoined by another similar 1960’s style South Australian home. The design approach undertaken by Urban Habitats was to pay homage to the scale of the original villa, and look to realign boundaries to provide the occupants with additional living space. This resulted in the smaller home being demolished and a new single story home being designed and built on the smaller allotment.

Mostly To Deal With The Cool Component Of The Home. The Focus Was Then To Create 2 New Wings For The Villa.
To Ensure A Quality Build And From New To Old Met With And Favorite Details

The main villa was stripped back to the original brickwork internally, floors and ceilings were replaced as required and a complete rebuild was undertaken. Hydronic heating was installed through out, as well as a fully ducted reverse cycled air-conditioning unit to provide energy efficient heating and cooling solutions. 

The Second Wing Was Designed To Accommodate The Main Living Area, (kitchen, Meals, Dine) All With 4.0 M Ceilings

The design approach undertaken by Urban Habitats was to pay homage to the scale of the original villa.

Stepping Down From The Main Home And Also Mm Precision Detailing To Ensure Fascia’s Barges And Rooflines All Met Seamlessly From New To O

Urban Habitats focused their design around the creation of two modern wings for the villa home. The northern side of the home was linked to the remainder of the space through a seamless glass link. The form of this new wing was designed to utilise scale and form of the existing villa albeit with a contemporary barn like approach.

One Being To The Norther Side, Linked To The Home Via A Seamless Glass Link.

Unley House by Urban Habitats is a classic villa redefined with a sense of contemporary styling and a functional design vision.

Orientation To Consider And Maximize The Benefits For Both Northern Orientation And Also Garden Vistas Were Also Maximized.

The additon is set across two stories. The lower level contains a three car garage, with doors being concealed through clever detailing of timber cladding. The upper level accommodates the parents wing and features views to the rear yard and private swimming pool.

The Form Of This New Wing Was To Utilise Scale And Form Of The Existing Villa Albeit With A Contemporary Barn Like Approach
This Resulted In The Smaller Home Being Demolished And A New Single Story Home Bing Design And Built On The Smaller Allotment.

The second wing of the addition was designed to accommodate the main living areas of the home. This built delightful space includes a butlers pantry, laundry , sitting area, guest bedroom and alfresco entertaining space. Careful consideration was given during the design phase to ensure a smooth transition from old to new.

Matt Aluminium Windows And Doors, Basalt Flooring, Timber Veneer Cabinetry, Marble And Stainless Steel Bench Tops

The upper level accommodates the parents wing and features views to the rear yard and private swimming pool.

The Existing Villa Was Originally Sited On 1200m2 And Adjoined By Another 1960’s Home On A Similar 1200 M2 Allotment

Urban Habitats carefully selected building materials to ensure uniformity, quality and precision throughout the home. Oak herringbone floors, Matt Aluminium windows and doors, basalt flooring, timber veneer cabinetry, marble and stainless steel bench tops are a few examples of the quality finishes seen throughout the Unley House.

The Main Villa Was Stripped Right Back To Bare Brickwork Internally, Floors And Ceilings Were Replaced As Required And A Complete Require

Careful consideration was given during the design phase to ensure a smooth transition from old to new.

The Natural Fall Of The Land Enable This To Be 2 Storey, The Lower Level Being 3 Car Garage, With Doors Being Conceal Through Cleaver Deta
Was Considered Carefully And Ultimately It Was Decided To Include Hydronic Heating Through Out, In Addition A Fully Ducted Reverse Cycled
The Upper Level Was Chose To Accommodate The Parents Wing, With All The Ordination Being Focused On The Rear Yard, And Private Swimming Po
In Addition This Built Area Included, Butlers Pantry, Laundry , Sitting Tv Area, Guest Bedroom And Alfresco Entertain
Careful Consideration Was Given During The Design Phase, To Ensure A Smooth Transition From New To Old, With Both Floor Levels
The Design Approach Was To Pay Homage To The Scale Of The Villa, And Look To Realign Boundaries To Provide The Villa Ultimately With 1800m

See full gallery

Published 24 May, 2019
Photography  Corey Roberts
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies