Reimagining the Traditional Housing Model - Wellington Street Mixed Use House by Matt Gibson Architecture
Project Feature
St Kilda, VIC, Australia

Words Sophie Sisko
Photography Shannon McGrath
The Street Level Of Wellington Street Mixed Use Is Occupied By A Commercial Studio Tenancy To Meet Council Zoning Requirements.

Melbourne’s ideal housing model is shifting due to factors such as population growth and escalated housing costs. Multi-generational housing is becoming increasingly popular and there is a place in the market to approach new ways of living to ensure the modern dweller’s needs are met. As responsive designers, Matt Gibson Architecture and Design are reimagining the traditional housing typologies to suit a more dynamic and urban lifestyle.

The Wellington Street Mixed Use project, which incorporates Mixed Use House, is a collaborative effort between Matt Gibson Architecture and Design and their clients, Maryanne Quealy and David McCallum of DDB Design Development & Building. Together they have pioneered this project as an emerging shift in architectural design to be a multi-generational home that provides its occupants with flexibility and a cohesive integration of their lifestyle.

Spaces For Individuals Outside Of Just A Bedroom Is The Success Of This Multi Generational Home.

Home to Maryanne, David, their two adult children with partners, and their youngest teenaged daughter, Mixed Use House is a place where this varied group of people require large communal areas to come together as much as they require their own areas of privacy and individuality. The concept of stacked glass boxes was put forward to serve as an apartment-like living environment within a greater shared space.

The property is located in a mixed-use zone of St Kilda, which was one of the initial triggers of exploration into the adaptive potential for the design. Sliced between the densely urbanised Wellington Street to the south, and pulsing Princes Highway to the north, the two differing environments help define the facades to either side.

And Diversity That Is Responding To A Need That Will Help Guide Melbourne’s Future Towards A More Sustainable Living Culture.

Entering the home from Wellington Street, there is a glimpse into the past of the site’s history from a retained brick wall that guides upwards to the first level entrance of the home. The street level of Wellington Street Mixed Use is occupied by a commercial studio tenancy to meet council zoning requirements.

Entering The Home From Wellington Street, There Is A Glimpse Into The Past Of The Site’s History From A Retained Brick Wall That Guid
Melbourne’s Ideal Housing Model Is Shifting Due To Factors Such As Population Growth And Escalated Housing Costs.

Spaces for individuals outside of just a bedroom is the success of this multi-generational home.

Maryanne Quealy And David Mccallum Of Ddb Design Development & Building.

The rest of the property is then reserved for its current purpose of residential living, however, the beauty of MixedUse House is that the design does not stop there, and the opportunity for future functions is left deliberately flexible and unconstrained.

From within, natural light beams through the central atrium that links the adjoining segments of the home and promotes interconnectivity and communication between floors. Interior zones transition upwards and outwards through the atrium from those of gathering to areas of respite. The need for artificial lighting is greatly reduced by this structural void which is topped with a mechanical external shade to help mediate Melbourne’s warmer months.

The Wellington Street Mixed Use Project, Which Incorporates Mixed Use House

The light filled stair well displays much forethought towards flexibility for the future, with the potential to separate the upper and lower floors to create different tenancies.

Mixed Use House Is A Place Where This Varied Group Of People Require Large Communal Areas To Come Together As Much As They Require Th
Matt Gibson Architecture And Design Are Reimagining The Traditional Housing Typologies To Suit A More Dynamic And Urban Lifestyle.

The objective at the rear of the building is the maximisation of relationship to the local biology. Backing onto a public park provides a natural amenity to the family which is largely surrounded by the built environment. Broad, foliage-height windows are dappled by the neighbouring eucalypts whilst providing another form of passive resourcing by absorbing the northern sun to the interior of the home.

And Pulsing Princes Highway To The North, The Two Differing Environments Help Define The Facades To Either Side.

The hybrid nature of this property successfully challenges typical patterns of occupancy within our society. It is a design of unbounded offerings for both now and years to come, as a simultaneous celebration of community and diversity that is responding to a need that will help guide Melbourne’s future towards a more sustainable living culture.

The Concept Of Stacked Glass Boxes Was Put Forward To Serve As An Apartment Like Living Environment Within A Greater Shared Space.
Multi Generational Housing Is Becoming Increasingly Popular And There Is A Place In The Market To Approach New Ways Of Living To Ensu
Backing Onto A Public Park Provides A Natural Amenity To The Family Which Is Largely Surrounded By The Built Environment.
Home To Maryanne, David, Their Two Adult Children With Partners, And Their Youngest Teenaged Daughter

The roof top terrace overlooking Melbourne’s skyline is a perfect place to seek a quiet moment.

That Provides Its Occupants With Flexibility And A Cohesive Integration Of Their Lifestyle.
Wellington Street Mixed Use Reimagines The Traditional Housing Model To Suit A More Dynamic And Urban Lifestyle.
Wellington Street Mixed Use
To Melbourne’s Shifting Housing Typologies Based On The Evolving Needs Of The Modern Dweller’s Lifestyle.

Playful interior selections bring personality to every aspect of the home.

The Property Is Located In A Mixed Use Zone Of St Kilda
Broad, Foliage Height Windows Are Dappled By The Neighbouring Eucalypts Whilst Providing Another Form Of Passive Resourcing By Absorb
The Need For Artificial Lighting Is Greatly Reduced By This Structural Void
It Is A Design Of Unbounded Offerings For Both Now And Years To Come, As A Simultaneous Celebration Of Community
Which Was One Of The Initial Triggers Of Exploration Into The Adaptive Potential For The Design
And The Opportunity For Future Functions Is Left Deliberately Flexible And Unconstrained.
As Responsive Designers
From Within, Natural Light Beams Through The Central Atrium That Links The Adjoining Segments Of The Home And Promotes Interconnectiv
In Collaboration With Ddb Design (interior Design, Builder And Client)
Interior Zones Transition Upwards And Outwards Through The Atrium From Those Of Gathering To Areas Of Respite
Is A Collaborative Effort Between Matt Gibson Architecture And Design And Their Clients
Playful Interior Selections Bring Personality To Every Aspect Of The Home.
The Rest Of The Property Is Then Reserved For Its Current Purpose Of Residential Living
The Beauty Of Mixeduse House Is That The Design Does Not Stop There
The Hybrid Nature Of This Property Successfully Challenges Typical Patterns Of Occupancy Within Our Society
The Light Filled Stair Well Displays Much Forethought Towards Flexibility For The Future, With The Potential To Separate The Upper An
The Objective At The Rear Of The Building Is The Maximisation Of Relationship To The Local Biology.
The Roof Top Terrace Overlooking Melbourne’s Skyline Is A Perfect Place To Seek A Quiet Moment.
Through Collaboration With Ddb Design Development & Building And Hansen Partnership
Today On The Local Project We Explore An Innovative Response By Matt Gibson Architecture + Design
Together They Have Pioneered This Project As An Emerging Shift In Architectural Design To Be A Multi Generational Home
Wellington Street Mixed Use By Matt Gibson Architecture + Design
Which Is Topped With A Mechanical External Shade To Help Mediate Melbourne’s Warmer Months.

Published: 13 June, 2019

Photography Credit:  Shannon McGrath
Top