Design to Be Revered – Flexion House by Christopher Polly Architects

Words by Thida Sachathep
Visualisations Matthew Fonda

Designed to acknowledge the shape of the site, views of Cooks River and neighbouring landscape, Flexion House by Christopher Polly Architect sits at the end of an expansive cul-de-sac. The home’s shifting geometries are perfectly captured in the project’s renders, seeing the contemporary residence surrounded by natural beauty, tree canopies and birdlife.

Uniquely designed to extend and shift in response to its site, the floor plan of Flexion House calls attention to the river views and landscape. Gathering spaces can be found on the ground floor whilst guest, living and bedroom quarters, utility and garage spaces make up one half of the home’s forked arrangement. Living and dining areas sit in the other half under a spacious double-height ceiling illuminated by natural light, seeing subtle changes in the ceiling composition offer varying delineation to each interior space.

Flexion House By Christopher Polly Architects Project Feature The Local Project Image (6)

Flexion House prioritises a seamless relationship between the interior and exterior with multiple terraces overlooking the riverscape.

Flexion House prioritises a seamless relationship between the interior and exterior with multiple terraces overlooking the riverscape. Internally, the residence utilises blackbutt timber batten walls and floorboards to continue the same dialogue whilst also maintaining coherence with the upper floor palette. Outside, a cantilevered concrete bench, semi-sheltered blackbutt terrace and cooking facilities provide a space for entertaining and outdoor dining, which frames the plunge pool. Snuggly situated at the rear corner of the site, the formation of the pool feels in harmony with the landscape.

Externally, Flexion House merges white brickwork with blackbutt timber boards of varying widths. At the same time, the interior palette is brought outside for cohesion and further paired with black steel and aluminium to frame the window glazing enveloping the house. A layered dark bronze expanded mesh acts as swivel screens and increases privacy from the humming street level.

Uniquely designed to extend and shift in response to its site, the floor plan of Flexion House calls attention to the river views and landscape.

Flexion House By Christopher Polly Architects Project Feature The Local Project Image (2)

Spearheaded by Christopher Polly Architect, Flexion House boasts architectural cohesiveness and consideration for the environment. As many architectural practices can attest to, renders have a way to bring projects to life. These ideas, which would have otherwise not come to fruition, represent the vivacious nature that only technology and human empathy can capture.