Diverse Urban Context – Glebe Studio by Proepper Architects
Glebe, NSW, Australia

Photography Katherine Lu
Build Darren Green, Green Envy Projects
Diverse Urban Context Glebe Studio By Proepper Architects Glebe Nsw Australia Image 10

Glebe Studio is a secondary dwelling located at the end of a laneway in Sydney’s Inner West, transforming existing underutilised space at the rear of a residential property.

Providing a versatile space for the client family, the residence was designed to accommodate elderly family members, private guests and a future space into which the parents can downsize, once their children have left the house. Also, there is the flexibility to rent the studio to generate additional income when needed. Challenging council controls in a local conservation area, the building responds to its diverse urban context, respecting its neighbours by minimizing overshadowing and bulk and by harmonising with the robust aesthetic of the rear lane.

The building responds to its diverse urban context.

The asymmetrical gable form mediates between the neighbour’s single storey carport to the west and a 1960s four-storey apartment block to the east. It also references the pitch and ridgeline of the stable building. The use and feeling of internal space are maximised through the openness of a double height volume introducing an abundance of natural light and ventilation. The asymmetrical gable has afforded space for a mezzanine which is accessed via a sideways retractable ladder that can offer additional room for the living area. Foldable and movable plywood furniture expand and contract the space to respond to user requirements.

The asymmetrical gable form mediates between the neighbour’s single storey carport to the west and a 1960s four-storey apartment block to the east.

The use and feeling of internal space are maximised through the openness of a double height volume introducing an abundance of natural light and ventilation.

The considered treatment of openings allows a play of light and shadow throughout the day. Bifold shutters offer the opportunity to interact with the street, while inviting morning sunlight to flow through the perforated slots. A translucent polycarbonate wall produces diffused light for the internal space and provides visual separation from the client’s backyard.

Providing a versatile space for the client family, the residence was designed to accommodate elderly family members, private guests and a future space into which the parents can downsize, once their children have left the house.

Diverse Urban Context Glebe Studio By Proepper Architects Glebe Nsw Australia Image 04
Published 8 April, 2020
Photography  Katherine Lu
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies