Aesthetic Equilibrium – Jarrah House by Evolution

Words by Jasmine Ashkar
Photography by Dion Robeson
Video by LP Visuals
Build by Evolution

Pleasantly reminiscent of the past, Jarrah House retains its history whilst undergoing a refreshing transformation by Perth custom builders, Evolution. The spirited renovation of the home’s kitchen was spurred by the clients outgrowing the existing space, resulting in an aesthetic equilibrium between classic and contemporary.

Hand built in 1979, Jarrah House is a warmly familiar picture of traditional simplicity. Located in Roleystone, the residence’s rustically textured white walls are coupled with customary brick and wood. In keeping with its quaint charm, the space conjures cosy feelings of curling up on the couch whilst a stockpot bubbles atop the stove hob.

Perfectly retaining the essence of yesterday, the residence endures as a conveyor of the tradition whilst its rejuvenated kitchen and dining hub encourages familial connection in a modern setting.

Essential to renovating the heart of the home was a robust working relationship between the clients and the design team who were entrusted to create without limits. A clear reverence for the original essence of the abode was observed, with the residents’ lifestyle key in guiding the creative decision-making to adapt and update the space to suit its current context.

Armed with full license to mingle notions of old and new, Evolution’s balancing act successfully sees the formation of a contemporary hub, highlighted by pockets of natural light. Designing the space involved removing a dividing wall to carve out an expansive area that serves as a place of communion and relaxation.

Armed with full license to mingle notions of old and new, Evolution’s balancing act successfully sees the formation of a contemporary hub, highlighted by pockets of natural light.

Extending across the length of the room are a compilation of natural and innovative materials that comprise the joinery, island benchtop and dining table. Injecting a modern ardour, the updated kitchen maintains its sense of balance through the use of timeless natural timber – seen in black chestnut veneers and the generous wooden dining table – alongside cutting-edge Fenix surfaces crafted using nanotechnology.

The considered materiality is enthusiastic in its candour. A cleverness exists in the contrast of sleek materials introduced – their inclusion feels striking yet perfectly at home – achieved by the proficient interior design by Antonietta Miraudo from European Concepts. Nestled deftly into the joinery are Fisher & Paykel appliances that complement the elevated form and function of the space. Careful restraint is employed to embrace the clarity of the abode’s simple shapes by echoing them in the new insertions. Each element of the new kitchen and dining area sits elegantly in its place, balanced and judiciously invited.

Perfectly retaining the essence of yesterday, the residence endures as a conveyor of the tradition whilst its rejuvenated kitchen and dining hub encourages familial connection in a modern setting. The charm of Jarrah House is its fresh yet familiar allure, a hearty sense that you have been in such a home before, knowing its kitchen to offer steaming loaves of nostalgia straight from the oven.