The Essence of Bayside Living – Sera Brighton by Lowe Living
Brighton, VIC, Australia

Development Lowe Living
Words Jackson Hides
Landscape Architecture Jack Merlo

Preserving the essence and tradition of its historical site, Sera, Latin for ‘lock’, is the latest project by Lowe Living. The arched forms and craftsmanship of the building feature a reverence that honours the history of Brighton and unlocks its potential for contemporary living.

The sustainability-conscious one, two and three bedroom apartments have been made possible thanks to the efforts of long-time Lowe Living collaborators: the award-winning architects Warren and Mahoney and leading landscape architects Jack Merlo. Embodying the exclusivity, coastal resplendence and rich historical identity of the area, Sera Brighton features a unique material sincerity that articulates the charm and pedigree of its prestigious address.

Planter boxes on the articulated top levels encourage greenery to cascade down against the mostly white exterior, creating a subtle play of light and shade across the façade of the building.

An arched design program communicates the visual artistry of the building, whilst the textural form of the exterior has been developed by Warren and Mahoney to evoke the unique topography of the Bayside shoreline.

The building’s three tier podium emphasises the striking geometry of the arched design program, as textured white brickwork, bronze framing and smooth concrete balustrades combine to communicate the visual artistry at play. Planter boxes on the articulated top levels encourage greenery to cascade down against the mostly white exterior, creating a subtle play of light and shade across the façade of the building. The thermal properties of the extensive greenery helped ensure the building has achieved a 7.5 star energy rating, on the back of double-glazed thermally broken windows and solar panels throughout.

For Lowe Living Managing Director Tim Lowe, Sera Brighton succeeds in its quest for timeless character, relaxed living and exemplary artisan style. “Sera Brighton’s inspired fusion of historical architectural form with refined interiors fully responds to the exclusivity and splendour of its iconic location,” Tim explains. “Carefully crafted floorplans promote light-filled rooms framed by private verdant balconies, creating spaces that exude comfort and luxury.”

Both kitchens and bathrooms throughout lean heavily on craftsmanship and timeless style, emphasised through the tasteful use of walnut joinery and stone benchtops.

Inside the apartments, secluded balconies allow natural light to flood into the spaces, whilst softening the exposure to direct sunlight. This soft touch extends to the material palette, as European oak flooring combines with classic walnut joinery. As Nick Deans, Principal at Warren and Mahoney explains, “we’ve gone for a soft and tonally layered palette with a warm mineral quality to add textural reference to the unique topography of the Bayside shoreline. And a relaxed, polished interior aesthetic connects to the external built form.”

Premium appointed Miele kitchens feature throughout Sera Brighton, as well as ample storage options reinforce the suitability of the homes for entertaining, as matte black tapware, burnished brass and walnut batten detailing ensures that the kitchens take centre stage through their tribute to fine craftsmanship and style. The walnut joinery carries through to the bathrooms throughout which are characterised with natural stone topped vanities, glazed vertical tiling and mirrored bathrooms cabinets with built-in feature lighting, emphasising the exceptional quality in every room.

Inside the apartments, secluded balconies allow natural light to flood into the spaces, whilst softening the exposure to direct sunlight.

Although the full-height doors and expansive windows leading to private balconies are featured through the entire building, this is taken one step further with the penthouse’s private terrace. Secluded and tranquil, the area is framed by lush planters and boasts a rooftop spa, from which Jack Merlo has ensured dappled morning sunlight pokes through overhead creepers, again, a symbol of the attention to detail afforded Sera Brighton from the ground floor to the top.

With Brighton Beach a short walk away, the natural reference points for Lowe Living’s building are always within walking distance, ensuring the relevance of the building’s form and texture to those that pass by. This, alongside the amenities of Dendy Village, Church and Bay Streets nearby completes Sera Brighton as a building that matches its location for ambition and luxury. In addition to the elegant bayside living synonymous with Brighton, perhaps Sera Brighton’s most important legacy, however, is its range of environmentally sustainable design features that offer not only luxury, but a holistic approach to wellness and green living.

Sera Brighton By Lowe Living Project Feature The Local Project Image 08
Published 18 February, 2021
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies