A Project of Exploration and Experimentation – Silver Linings by Rachcoff Vella
Melbourne, VIC, Australia

Photography Tatjana Plitt
Words Jackson Hides
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0325

A robust and raw material palette proved the starting point for this unashamedly assertive beachfront property, which required discipline and restraint on the part of Rachcoff Vella to bring its character to life.

Thinking of the building as “washed up from the beach”, Silver Linings sits as a heavy mass amongst rugged terrains of sand dunes, beach grass and aged timber planks. Coarsely textured off-form concrete frames the home, with a recessive void inviting one into a dark entry, framing the beginning of a sequence of “silver lined” spaces.

Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0078 Rev A Scaled
A textured off-form concrete shell leads to a dark entry.
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0232

A five-year journey from start to finish, Rachcoff Vella approached the particular brief with extreme discipline, exploring, detailing, drawing, modelling and reviewing an architectural outcome that consists of only a few materials. Bespoke fittings and fixtures were painstakingly sourced and handmade specifically for the project.

Rachcoff Vella states that one of the major challenges in executing such design restraint is to make the most complex item appear invisible. This meant that the architects were constantly required to supervise the building, with unfinished, unpainted and untiled surfaces requiring continuous oversight until the project was complete.

Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0865 Rev A

Thinking of the building as “washed up from the beach”, Silver Linings sits as a heavy mass amongst rugged terrains of sand dunes, beach grass and aged timber planks.

Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0891 Scaled
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0462 Rev A Scaled 1
A material palette consisting only of grey and silver lining boards, off form concrete, brass fittings and white oak joinery afford the property a controlled minimalism that is all at once honest, raw and robust.

This being said, Silver Linings was not just intended to be photographed – the project is an unabashed family home, rigorous enough to handle the trials and tribulations of modern family life. Spatially, the floorplan is devised so that the home allows for collective family time, but also privacy via parent and individual zones. There is the flexibility of converging on the basement floor, with a darker, more intimate mood, or in the light and airy living zones of subsequent levels, complemented by sea breezes and abundant natural light. A dining table that extends out from the kitchen island bench is an exemplar example of this emphasis on agile design, which both pre-empts and responds to the family’s needs.

A five-year journey from start to finish, Rachcoff Vella approached the particular brief with extreme discipline, exploring, detailing, drawing, modelling and reviewing an architectural outcome that consists of only a few materials.

The controlled minimalism featured in the colour palette of grey and silver lining boards, off form concrete, brass fittings and white oak joinery also provides versatility in the contrasting living zones. In darker spaces, they evoke feelings of warmth and protection, whereas in light filled, open spaces, the materials selected reflect the warmth and glow of the sun.

Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0587
The light and airy living zone sits off the kitchen and dining area.

Rachcoff Vella is keen to point out that Silver Linings came about from their client’s ambition to set the bar high with this project. That became a design regime which formed a rallying manifesto for the team to launch from. Driving the project from start to finish, this ethos has resulted in a project that is all at once honest, raw and robust, with curated insertions of hand-crafted interiors that sit as a celebration of true minimalism.

Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0217 Scaled

Rachcoff Vella is keen to point out that Silver Linings came about from their client’s ambition to set the bar high with this project.

Rachcoffvella Silverlinings ©tatjanaplitt 0462 Rev A Scaled
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0511 Scaled
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0557
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0648 Scaled
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0800 Rev A
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0748
Rachcoffvella Silverlinings Tatjanaplitt 0883 Scaled
Published 20 February, 2020
Photography  Tatjana Plitt
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies