Barlow House
Alexandra Buchanan Architecture
Brisbane, QLD, Australia

Photography Toby Scott
Project Specification
Project Name: Barlow House
Project Type: Residential ,
Location: Brisbane, QLD, Australia
Lead Architect: Alexandra Buchanan ,
Area: 238m2 ,
Project Year: 2018 ,
Photographer: Toby Scott
Building Levels: 2 ,

The reimagining of House Barlow in Brisbane by Alexandra Buchanan Architecture is an ambitious-transformation project that provides a home with a new identity and a family with space to grow.

In re-organising the existing double storey house to accommodate for a growing family’s needs, Alexandra Buchanan and her team aimed to streamline a cramped floor plan and, in the process, establish a strong relationship between the home and the front and rear gardens.

As A Result The Front Façade Was Transformed, Giving House Barlow A New Identity.
And Shading And A Defined Entrance Below.

The cellular nature of the existing layout was mitigated by relocating the kitchen to create an open-plan living arrangement. The sense of openness and light was further reinforced by the Alexandra Buchanan Architecture team through the introduction of glazed, floor-to-ceiling doors at each end of the house creating a seamless connection between the front and rear gardens with the house as the intermediary space.

In Re Organising The Existing Double Storey House To Accommodate For A Growing Family’s Needs

Alexandra Buchanan Architecture provided the home with a new identity and a family with space to grow.

We Aimed At Streamlining A Rather Cluttered Plan And, In The Process

The striking hardwood timber screening and balcony to the front façade of the house was introduced to provide the necessary privacy and shading and a defined entrance below.

Establish A Strong Relationship To The Front And Rear Gardens.

The cellular nature of the existing layout was mitigated by relocating the kitchen to create an open-plan living arrangement.

Local Brisbane Architecture And Design Inspiration Beautiful Homes And Houses
The Cellular Nature Of The Existing Layout Was Mitigated By Relocating The Kitchen To Create An Open Plan Living Arrangement.

The restrained material palette allowed the client to successfully introduce colour and vibrancy to their new home by beautifully arranged furnishings and art.

The Reimagining Of House Barlow In Brisbane Could Certainly Be Described As An Ambitious Transformation.

The new design established a strong relationship between the home and the front and rear gardens.

The Restrained Material Palette Allowed The Client To Successfully Introduce Colour And Vibrancy To Their New Home

Through this project the Alexandra Buchanan Architecture team have transformed the front facade and the interior layout of the Barlow House, giving the entire space a new identity.

The Sense Of Openness And Light Was Further Reinforced By Introducing Glazed
The Striking Hardwood Timber Screening And Balcony To The Front Façade Of The House
With The House As The Intermediary Space.
By Beautifully Arranged Furnishings And Art.
Floor To Ceiling Doors At Each End Of The House Creating A Seamless Connection Between The Front And Rear Gardens

See full gallery

Published 28 March, 2019
Photography  Toby Scott
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies