Foomann Architects

Holroyd Court

Melbourne, VIC, Australia

Rebecca Wilkinson

Architects
Location
  • Melbourne, VIC, Australia
Area
  • 400m2
Project Year
  • 2017
Builder
Photographer
  • Williem-Dirk du Tuit
Photography Stylist
  • Esme Parker
Location
  • Melbourne, VIC, Australia

Holroyd Court, as an existing interwar duplex on a sloping site, was the challenging foundation of this home by Foomann Architects.

The two units which made up this duplex home in Melbourne, had a complex floor plan, which spanned over three levels; including a detached basement.

The interior was adapted primarily through the demolition of dividing the walls and floors, and the basement garage was connected through a new staircase and repurposed as a kid’s play area.

Foomann Architects maintained the solidity of the original building, which was respected through the curved details and materials designed to emphasis mass throughout each space.

A new central void above the entry creates drama and provides a visual clarity to the arrangements of spaces.

Although this project was challenging; due to the sloping site, the building’s steep elevation does provide excellent views. However, the existing layout of the home created a disconnection with the outdoors.

A key gesture to resolving this issue, was to bury the old garage doors behind a grassy hill to connect the main living space to the garden and swimming pool.

The result is a brilliant entertainer, where young kids and pets can run wild.

Keep up to date with The Local Project’s latest interviews, project overviews, collections releases and more – view our TLP Articles & News.

Explore more design, interior & architecture archives in our TLP Archives Gallery.

Our Favourites

Sign Up for News & Deals