Honeyman and Smith

Journey

Shoreham, VIC, Australia

James Lyall Smith

Architects
Project Type
  • Residential
Location
  • Shoreham, VIC, Australia
Area
  • 500m2
Project Year
  • 2015
Photographer
  • Nicole England
Project Team
  • Thomas Honeyman
  • Sara Smith
Structural and Civil Engineer
  • Greg Schofield & Associates
Building Surveyor
  • BSGM Consulting Building Surveyors
Planning Consultant
  • Hansen Partnership
Joinery
  • Benjamin Baldwin Furniture & Goods

Journey by Honeyman and Smith features a design that aims to replicate the true experience of the site.

This project derives its name from the journey through the scheme that slowly reveals different design elements, in the process replicating the journey of travelling across the sloping site. Building a home is one of life’s most important journey’s. This home by Thomas and Sara of Honeyman and Smith takes occupants on a true journey in design.

The roof lines follow the angles of the surrounding hinterland. This kind of geometrical design assists the home to become one with its glorious natural surroundings. Morning and afternoon sun is reflected through the angles and curves of the home producing stunning scenery within the iconic Australian bush.

The project derives its name from the journey through the scheme that slowly reveals different design elements.

The scheme for the home is split into two forms, set at 90 degrees to one another. An upper element begins the journey through the scheme, capturing vista views north, east and west. A staircase then connects the two forms following the change in grade.

This home by Thomas and Sara of Honeyman and Smith takes occupants on a true journey in design.

The upper form is proportionally high, creating a sparse, dramatic entrance to the scheme, transferring the occupants into a truly atmospheric environment. The lower horizontal form sits close to the ground, forming both a summer and winter room. The program requires occupants to connect and interact with the landscape on a regular basis. Typical sustainable external finishes and products have been utilised both internally and externally.

The scheme for the home is split into two forms, set at 90 degrees to one another.

Sustainable design utilising locally sourced materials is key to the Honeyman and Smith philosophy. The natural contours are expressed through an understated colour palette. Materials are predominantly locally sourced and are finished with a palette maintaining and respecting the calmness of the coastal village.

Sustainable design utilising locally sourced materials is key to the Honeyman and Smith philosophy.

Nicole England

Our Favourites

Sign Up for News & Deals