Architecture & Interior Design

Minallo Residence

West Hobart, TAS, Australia

James Lyall Smith

Architects
Project Type
  • Residential
Location
  • West Hobart, TAS, Australia
Lead Architect
  • Scott Verdouw
Area
  • 235m2
Project Year
  • 2016
Photographer
  • Peter Matthew
Project Team
  • Scott Verdouw
  • Catherine Williams
Builder
  • Lawless Builders & Freeman Building
Building Surveyor
  • Holdfast P/L
Landscaper
  • Playstreet & Arcadia Garden Design
Joinery
  • Monaco Joinery and Design
Engineer
  • Aldanmark Consulting Engineers
Location
  • West Hobart, TAS, Australia

Indulging in the clients’ passion for gardening, a new double-height conservatory has been placed in the beautiful gardens of Minallo, a grand residence built in 1891. The new garden room provided a catalyst to re-orientate the ground floor living areas, providing better connections with the garden to further enhance the home.

JAWS Architects were commissioned to progressively renovate and enhance the Minallo home, the brief developed from a desire to connect each living area of the house better with its large garden. The work involved a new open plan kitchen and dining room with the installation of casement doors and windows. A pantry store and laundry were discretely positioned behind a glazed link which connects to a new double-height garden conservatory.

The indoor-outdoor room nestles into the garden, opening fully to a large deck. The view from this room creates a compelling vista upwards, towards the sky and to large trees beyond. The living room has altered from a thoroughfare into a restful room, with a new bay window creating a direct visual connection across the deck to the beautiful garden.

The new conservatory sits adjacent to the 1891 house, with its thick masonry walls and discrete openings. The building reads as a pavilion in the garden, designed as a lighter element, but with detailing that references the original building. The scale and detailing of the building refer to the proportions of the main house, utilising thick rendered masonry walls and finer steel plate framed glazing to abstractly reference the fenestration and massing of the existing house. The new link and storage elements separate the conservatory from the house, allowing it to read as a pavilion in the garden.

To view more JAWS Architects Inspired Architecture and Interior Design Archives head to their TLP Designer Profile.        

Keep up to date with The Local Project’s latest interviews, project overviews, collections releases and more – view our TLP Articles & News.

Explore more design, interior & architecture archives in our TLP Archives Gallery.

Peter Matthew

Our Favourites

Sign Up for News & Deals