Blurring The Lines Between Architecture & Landscape - Sunshine Beach House by PopovBass
Project Feature
Sunshine Beach, QLD, Australia

Words Bronwyn Marhsall
Photography Fiona Susanto
Recently Completed In 2017, Sunshine Beach House Sees The Traditional Queenslander Style Home Revisited Through A Contemporary Lens Of Both Materiality An

Blurring the lines between architecture and landscape, PopovBass’s Sunshine Beach House sees a contemporary approach to the traditional Queenslander typology revisited.

Recently completed in 2017, Sunshine Beach House sees the traditional Queenslander-style home revisited through a contemporary lens of both materiality and context. Located at the like-named coastal setting, the home enviously overlooks the adjacent surf beach, purposely opening outward. Taking cues from the proximity to such a dynamic and rugged coastal condition, there is a newfound robustness to PopovBass’s approach that clearly differentiates from the traditional. Their response to the need to taper and control bright natural light and heat gains has resulted in a series of geometries overlapped on site.

On Tlp Today, We Explore Popovbass’s Sunshine Beach House. Blurring The Lines Between Architecture And Landscape

Dotted with distinct elements such as curvilinear staircases and a large general-purpose room, the voids between these elements create a series of external and internal spaces open for functional flexibility.

Blurring The Lines Between Architecture And Landscape, Popovbass’s Sunshine Beach House Sees A Contemporary Approach To The Traditional Queenslander Typol

Built by Calty Constructions and housed under an all-encompassing and protective roof structure, the volumes that comprise the home are deliberately laid out, interconnecting at key junctions. Dotted with distinct elements such as curvilinear staircases and a large general-purpose room, the voids between these elements create a series of external and internal spaces open for functional flexibility. The double-height living room is envisioned as an extension of the outdoor room, generously filled with light, with views to the beach beyond.

Sunshine Beach House sees the traditional Queenslander-style home revisited through a contemporary lens of both materiality and context.

The visual connection to the coast and the vistas created are obvious, and the integration with the landscape is an inviting addition. The informal nature of the landscape is purposeful and designed to be a living, breathing and growing element that will eventually interconnect and layer with the build form. Designed by Spirit Level Design, the use of local plant species of pandanus and banksia allows for an ease of integration both regionally and climatically. Long term, the idea is for the landscape, stretching from the beach and the dunes, to eventually make its way to the home, embracing one another.

Sunshine Beach House Is A Contemporary Take On The Traditional Queenslander Home Typology, Taking Key Elements That Respond To The Climate And Landscape

The use of darker colour tonality creates a sense of privacy and allows these upper level spaces to feel as though they are receding, offering a sense of shelter from the elements.

And Intertwining These With A Fresh Approach To Materiality. We Explore Popov Bass’ Approach To Blurring The Lines Between Landscape And Architectural For

In contrast to the openness of the lower levels, the upper level is one of retreat. These passive spaces are designed to be darker in tone and materiality is chosen to create a relief from the bright, open nature of the social spaces below. The use of darker colour tonality creates a sense of privacy and allows these spaces to feel as though they are receding, offering a sense of shelter from the elements.

PopovBass’s approach to the traditional Queenslander in the form of Sunshine Beach House sees geometries extruded and a play on materiality as a means of helping to distinguish functionality. Responding to the elements, and embracing the landscape it sits amongst, this contemporary approach retorts beautifully to its location, with a future-focused approach to blurring the lines beyond the architectural built form.

The Project Sees Popovbass Reinterpret The Classic Formal Response To Queensland Living Through A Revised Lens. Read The Full Feature Through The Link In

Embracing the landscape it sits amongst, this contemporary approach retorts beautifully to its location.

Located At The Like Named Coastal Setting, The Home Enviously Overlooks The Adjacent Surf Beach, Purposely Opening Outward
Taking Cues From The Proximity To Such A Dynamic And Rugged Coastal Condition, There Is A Newfound Robustness To Popovbass’s Approach That Clearly Differe
Their Response To The Need To Taper And Control Bright Natural Light And Heat Gains Has Resulted In A Series Of Geometries Overlapped On Site.

Published: 29 May, 2019

Photography Credit:  Fiona Susanto
Top