Woollahra House 11
Grove Architects
Sydney, NSW, Australia

Photography Willem Rethmeier & Richard Birch
Project Specification
Project Name: Woollahra House 11
Project Type: Residential ,
Location: Sydney, NSW, Australia
Area: 245m2 ,
Project Year: 2018 ,
Photographer: Willem Rethmeier & Richard Birch
Builder: Jamison Building ,
Project Team: John Grove ,
Architects: Grove Architects ,
Interior Designers: Grove Architects ,
Structural Engineer: Bruce Hutchinson ,
Landscape Design: Jon Shinkfield ,
Awards: 2011 Australian Institute of Architects Award Residential houses Award - Commendation , 2009 Australian Timber Design Award Residential Class 1 , 2008 Woollahra Conservation Award ,

The Woollahra House 11 project by Grove Architects presented to studio with an excellent opportunity to introduce their own unique style to the urban Sydney streetscape.

The opportunity to build a completely new house in the heart of the heritage conservation precinct of Paddington and Woollahra, on Sydney’s urban fringe, is a rare privilege and an enormous responsibility. There are no vacant sites in this 150 year old inner suburb, but there are a few buildings, generally dating from the mid twentieth century, which are recognised as inappropriate and earmarked for demolition should the occasion arise. This 250 square metre site was one of those rare opportunities, opposite a small native park to its north and a recycled neo gothic sandstone church to its west.

On Sydney’s Urban Fringe
Adjacent To The Two Car Garage.

The client was a mature couple each requiring an individual studio work space, the usual functional living spaces, and a separate bedroom suite for frequent guests and overnighting grandchildren. The lower level features its own independent access and an elegant yoga teaching studio with ancillary rooms, adjacent to the two car garage.

And A Separate Bedroom Suite For Frequent Guests And Overnighting Grandchildren
At The Lower Level
But There Are A Few Buildings

The architecture was required to respond functionally, climatically, and aesthetically to its extraordinary context and to engage with contemporary sustainability standards. The building captures all rainwater into 24,000 litres of storage tanks, provides for all its hot water and space heating via a state of the art rooftop solar thermal array, has no air conditioning, and supports a large herb and vegetable garden run on wholly organic principles.

Climatically, And Aesthetically To Its Extraordinary Context And To Engage With Contemporary Sustainability Standar
Generally Dating From The Mid Twentieth Century

After winning the 2008 Woollahra Conservation Award the jury was quoted as saying, “The design places itself firmly in the 21st century and forms a reference point to the various architectural styles around. It captures the essence of indoor and outdoor living in an elegant manner, without ostentation and pretence, in the use of subdued materials, minimal furnishings, natural colours and clean lines.”

Is A Rare Privilege And An Enormous Responsibilty
Opposite A Small Native Park To Its North And A Recycled Neo Gothic Sandstone Church To Its West

Ultimately the Woollahra House 11 combines function, style and innovation the create an environmentally sustainable home that introduces a sense of contemporary style to an otherwise traditionalist neighbourhood.   

The Architecture Was Required To Respond Functionally
The Client Is A Mature Couple Each Requiring An Individual Studio Work Space
The Usual Functional Living Spaces
There Are No Vacant Sites In This 150 Year Old Inner Suburb
This 250 Square Metre Site Was One Of Those Rare Opportunities
Which Are Recognised As Inappropriate And Earmarked For Demolition Should The Occasion Arise
With Its Own Independent Access Is An Elegant Yoga Teaching Studio With Ancillary Rooms
Woollahra House 11 Drawings 1
Woollahra House 11 Drawings 2
Woollahra House 11 Drawings 3
Woollahra House 11 Drawings 4

See full gallery

Published 16 July, 2019
Photography  Willem Rethmeier & Richard Birch
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies