Refined Meets Robust – Caulfield Residence by Travis Walton Architecture
Caulfield, VIC, Australia

Photography Elisa Watson
Words Bronwyn Marshall

Driven by an appreciation of textural materiality, Caulfield Residence is designed around a considered and curated collection of adored fine art and objects. Travis Walton Architecture brings a balanced sensibility to the fusion of refined elements into a robust contemporary family home.

Located in Caufield in Melbourne’s south-east, the home of the same name is an expression of the owner’s personality through architecture. A combined appreciation of materiality and contrast saw the birth of this considered and curated home that neatly wraps around its own central courtyard, bringing natural light and key living landscaped elements into the interior. With restraint Travis Walton architecture brings each of the comprising parts together, fusing refined elements with the resilience required of any family home without compromise on finish.

A combined appreciation of materiality and contrast saw the birth of this considered and curated home that neatly wraps around its own central courtyard, bringing natural light and key living landscaped elements into the interior.

Right image featuring Burel Factory Cushions from Figgoscope Curates.
Left image featuring Mist Sculptural Vase in Stoneware by Georgina Proud from Modern Times, Chamomile Vase in Mid Fired Ceramic by Kirsten Perry from Modern Times, Column Vase Romina Gris from HK Living, Golden Small Folded Vase Ceramic and Lustre by Kirsten Perry from Modern Times, Black White Stripe Vase from HK Living & Sticky Pink Sculpture in Mid Fired Ceramic by Kirsten Perry from Modern Times.
Left image featuring Japanese Ceramics from Kazari + Ziguzagu, Ceramic Ribbed Base Vase from HK Living and Aeon Vase in Raw Stoneware by Csongvay Blackwood from Modern Times. Right image featuring Simone Karras Vessel from Ivy Muse and Studio Jumanji Planter from Ivy Muse.

Built by Davis Henderson and with landscaping by Botanical Group, the project is defined by a sense playfulness in how all elements come together. The use of colour and materiality sets the backdrop for numerous spatial experiences internally and externally that sit within the greater encompassing whole. The central internal courtyard is a feature and is wrapped on three sides by the building form, opening the living spaces to the northern aspect for access to natural sunlight and optimal thermal gain. Internally, the planning sees zones a movement emerge as spaces intentionally intersect and overlap. The kitchen is deliberately concealed, and then slowly reveals itself upon approach, adding an element of the unexpected.

The use of terrazzo, stone and slate sit in contrast to the warming timber battens and joinery elements throughout.

Working within an overriding existing covenant, the exterior needed to be of masonry cladding and maintain a slate pitched roof. These restrictions were taken and applied as key and bold expressions of the form, emphasising it. Internally, select materiality acts as a foundation for the client’s collection of fine art and objects. The use of terrazzo, stone and slate sit in contrast to the warming timber battens and joinery elements throughout. Transitioning from more open and connected active living and convening spaces, the private areas housing the bedrooms and more adult spaces are given a darker and moody tone.

Transitioning from more open and connected active living and convening spaces, the private zones housing the bedrooms and adult spaces are given a darker and moody tone.

Key to the success of Caulfield Residence is the open and ease of transition between inside and out, with equal deliberation given to their importance. Through concealing the ancillary spaces, and highlighting the expression of material junctions and details, Travis Walton proposes a home of refinement, while considering the practical robustness that will ensure the home’s longevity.

The use of terrazzo, stone and slate sit in contrast to the warming timber battens and joinery elements throughout.

The use of colour and materiality sets the backdrop for numerous spatial experiences internally and externally that sit within the greater encompassing whole.

A combined appreciation of materiality and contrast saw the birth of this considered and curated gem, that neatly wraps around its own central courtyard, connecting its owners and bringing natural light and key living landscaped elements into the experience of the home.
Published 5 April, 2020
Photography  Elisa Watson
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies