The Eclectic and the Timeless – Hill House by Decus Interiors
Sydney, NSW, Australia

Photography Anson Smart
Interior Design Decus Interiors
Words Bronwyn Marshall

Hill House combines classical references to European luxury with nuances of familiarity and personality to create a family home that embraces its elevated location. In collaboration with Luigi Rosselli Architects, Decus Interiors offers a contemporary approach imbued with a sense of the timeless.

Located on a sloping hill in Sydney, Hill House sees the interiors painted with an eclectic contemporary brush, a palette that is combined with a purposed formality. Designed in response to the architecture by Luigi Rosselli Architects, the interiors see Decus Interiors take a personality-infused approach. Each element and surface are treated with the same curiosity and expression of the character of its owners, bounded by the classical format. The resulting home references classical European luxury in combination with the all-encompassing warmth and familiarity of a family home.

The resulting home references classical European luxury in combination with the all-encompassing warmth and familiarity of a family home.

With skyline views of the city and of the harbour foreshore, Hill House is given a constant sense of place.

Upon entry, snippets of the generous and enviable view beyond can be sampled, until the full expanse of the view is revealed. With skyline views of the city and of the harbour foreshore, Hill House is given a constant sense of place. Home to a family of six, the house’s future-focused approach ensures its longevity. Accordingly, the interiors were grounded on principles on being inviting, familiar, warm, classic and timeless. The resulting references to European formality were a clear response to the architectural proposal. Then, through the layering of custom joinery, materiality, lighting, furniture and artwork, the client’s own aesthetic and personality was able to be expressed comfortably.

Located on a sloping hill in Sydney, Hill House sees the interiors painted with an eclectic contemporary brush, a palette that is combined with a purposed formality.

The palette consists of a number of natural and textural elements and sees solid timber, solid stone, large format travertine, bronze mesh and dark oak flooring combine. The tonality of the joinery then speaks to the function of the space it exists within – for example, the lightest in the informal areas, turning up to richer tones in the study and dining, and finishing in a darker tone in the bedroom wardrobe to reinforce a sense of luxury. The combination of these surface elements with the injection of colour throughout sees an element of freshness and fun unravel in each space. Again playing with tonality, playful and expressive use of blues, greens and greys dot each of the bedrooms, each an identifier of the occupier.

The tonality of the joinery then speaks to the function of the space it exists within – for example, the lightest in the informal areas, turning up to richer tones in the study and dining, and finishing in a darker tone in the bedroom wardrobe, to reinforce a sense of luxury.

Hill House is idyllically located and capitalises on its expansive and generous outpost location as it perches on its hillside. Decus Interiors has brought together the architectural intent and the client’s personality to propose a home of intentionality and longevity.

Through the layering of custom joinery, materiality, lighting, furniture and artwork, the client’s own aesthetic and personality was able to be expressed comfortably.

Designed in response to the architecture by Luigi Rosselli Architects, the interiors see Decus Interiors take a personality-infused approach.

Published 5 May, 2020
Photography  Anson Smart
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies