A Home with Heart – LLLBion House by Tecture
Melbourne, Victoria, Australia

Photography Shannon McGrath
Words Thida Sachathep

Offering an array of hidden moments and surprises, LLLBion House by Tecture is designed around a continuous motif that follows the form of the letter ‘L’.

Located on a narrow site on Albion Street in the Melbourne suburb of Brunswick, LLLBion House is more than just its spaces and materials. Love and laughter were the main components that Tecture incorporated in this house for their clients. LLLBion House is a contemporary terrace house that replaced a heritage building, and it equally expresses the client’s spirit and location through warmth, materiality and functionality.

The staggered picket fence flawlessly aligns with the timber cladding to elongate the structure of the residence.

Albion Street is known for its hybrid of residential typologies. With townhouses and Victorian terraces surrounding this new home, Tecture was able to represent varying architectural eras in a design that is modern but sympathetic to the surrounding heritage dwellings.

Located on a narrow site on Albion Street in the Melbourne suburb of Brunswick, LLLBion House is more than just its spaces and materials.

Light bagged brick, timber cladding and a sleek picket fence encircle the exterior. Tecture included the same materials and verticality internally – which creates a continuous transition between the outside and inside. Lining boards are used on the walls and subtly conceal both the powder room and various joineries, while vertical battens form an open stairway and bring attention to the kitchen.

The vertical motif is repeated inside with battens forming the open stairway to let natural light in.

Public spaces within the house, such as the living room and the kitchen, are fitted with materials that imbue an elevated sense of luxury. On the other hand, more private spaces on the first floor and the pantry and laundry areas utilise laminates and reconstituted stone. These material decisions demonstrate that Tecture has chosen a cohesive palette, but expenses were judiciously distributed in the most impactful areas.

By layering textures, the open plan kitchen, dining and living area is not only visually connected, but it also exudes opulence.

Tecture considered the floorplan of LLLBion House as one that contains varying volumes to increase scale. This directly responds to the locale, as it amplifies the sense of space on the narrow site. All corners of the house play on the letter L, a form utilised as the foundation of the floor plan to ensure that all nooks of the house are functional, and no space goes unused. Intertwining open and enclosed spaces, the designers maximised the corridors of the house for the residents’ lifestyles, including a bright and modern home office that neatly tucks away in the corridor.

Each corridor of the house has been utilised to maximise space on a narrow site. Here, the study area is recessed into the wall with an adjacent shelf providing a functional addition.

The tiered courtyard is connected to the living room, allowing the clients to use the space as an outdoor living area. Here, the floor-to-ceiling sliding doors maximise natural light and create a calm and relaxing ‘forever home’. Led by Tecture, Bespoke Landscapes and Moon Building Group collaborated to ensure a holistic design with consistent and robust playfulness of materiality Bespoke Landscapes designed a northern courtyard that will lusciously grow over time, while the builders provided material alternatives that considered budget and value.

Tecture considered the floorplan of LLLBion House as one that contains varying volumes to increase scale.

Known for their commitment to creativity and meticulously designed solutions, Tecture has proven that design can induce emotions, imbuing the LLLBion House with love and laugher.

Published 12 December, 2019
Photography  Shannon McGrath
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies