Calmly Restful – Woollahra Project by Stanton Architects

Words by Bronwyn Marshall
Architecture by Stanton Architects
Photography by Tom Ferguson
Interior Design by Stanton Architects
Woollahra Project By Stanton Architects Project Feature The Local Project Image (2)

Combining the comforts of a residential space with an escape from the everyday, Woollahra Project was conceived for its client Fresh Aesthetics as a calming sanctuary. Stanton Architects combines a layered approach with the heritage accents of the space to create a sense of escape from the outside.

Located within the established area of Woollahra, Woollahra Project draws from the known familiarity of a residential home to propose a series of comfortable treatment rooms. Now home to Fresh Aesthetics, the existing heritage terrace is restored and coated with a cohesive palette whilst retaining the original exterior and interior detailing. With richly dark flooring underfoot, the rooms are connected by a seamless and binding materiality and softness, seeing more temporary elements like furniture, lighting, artwork and textiles add sculptural touches to provide the space with a layered and cohesive design. In conjuring the desired palette, Stanton Architects focuses on creating a sense of retreat from the outdoors.

Woollahra Project By Stanton Architects Project Feature The Local Project Image (3)

The use of flowing linen window coverings softens the interface between inside and out, allowing diffused light to filter through in the process.

Woollahra Project By Stanton Architects Project Feature The Local Project Image (1)

Woollahra Project sits neatly behind the existing Victorian-era frontage and its delicate metalwork. The same sensibility is brought inward, where the plaster details are retained and set the tone for a quietened experience within. It was imperative that the spaces feel both warm and inviting throughout, making visitors feel disconnected from other stresses. The arched hallway sits as a place of arrival and pause, as the linear nature of the hallway ushers clients in.

Balancing the functional elements of the salon with softer insertions allows neither to dominate. Layers of texture add a depth to the project, enhancing intimacy and moving away from a clinical feel. The aim was to create a boutique space that also felt like home. Courtyard doors allow natural light into the waiting area, flowing through the waiting area and ventilating the room. Reflective surfaces are incorporated to bring light further into the interior, whilst full height joinery allows the amenity and working parts to be concealed. The use of flowing linen window coverings softens the interface between inside and out, allowing diffused light to filter through in the process.

The aim was to create a boutique space that also felt like home.

With elements reminiscent of a Parisian apartment, Woollahra Project sees Stanton Architects carefully combine a muted materiality and palette with the rich heritage of the building. Repurposing the space and creating an idyllic refuge has given new life and purpose to the historic build.