Clifftop House
Joe Adsett Architects
Teneriffe, QLD, Australia

Photography Scott Burrows
Project Specification
Project Name: Clifftop House
Project Type: Residential ,
Location: Teneriffe, QLD, Australia
Area: 600m2 ,
Project Year: 2016 ,
Photographer: Scott Burrows
Project Team: Joe Adsett , Cameron Minns ,
Interior Designers: MMO Interiors ,
Lighting: Alex Earl ,
Landscape Design and Construct: Grow Collective ,
Location: Teneriffe, QLD, Australia ,

The stunning Clifftop House by Joe Adsett Architects originated from the idea of building a three-storey extension in a sliver of land perched on the edge of a cliff.

Originally, the site presented as a triangular parcel of land apologetically wedged between grand, sweeping residences in a leafy suburban street in Teneriffe. A poorly constructed “character house” sat awkwardly on the site, accessed from the smallest frontage. Beyond the house was a dramatic, sheer cliff with views over the river to the North East. As the first sketches were presented a landslide occurred, destroying an enormous historic porphyry wall bounding the property along Walker Avenue. The client remained wedded to the idea of building along the clifftop, recognising the advantages outweighed the risks. Moreover, it was decided that the ruined wall would be rebuilt in porphyry to retain the visual amenity to the area. The main approach to the site is from a low vantage point ascending the hill; thus the monolithic stone wall would serve as a dramatic podium for the new structure.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 1

The floorplan of the existing house was divided into quadrants. Joe Adsett selected the largest rear quadrant, which was not visible from the street, to dissolve and connect to an extension of 5m with a 27m long elevation to the clifftop. The extension is raised up 1500mm from the existing house to capture stunning river views and allow the upper storeys to float above the clifftop when viewed from the base of the cliffs.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 3

A weathered and natural material palette has been inspired by the texture of the cliff face. Concrete was utilised as the structure and main fabric of the building, deliberately exposed and finished in a worn and weathered manner. Timber window frames and cladding were introduced to soften the architecture from a brutalist statement to an expression of a finely detailed and crafted interior tailored to the complex dynamic of a family of seven.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 4
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 12
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 13

Bedrooms are split between the original house and extension, with the family brought together in living areas on the ground floor or the third storey which was designed as a “man cave” (or family room according to the five females) and roof garden.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 5
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 6

Central voids funnel a stream of light into the house whilst allowing cross ventilation. The voids provide visual and acoustic separation between rooms, whilst still affording a vertical connection. In order to balance the shared spaces with the need for solitary, Joe Adsett Architects were able to convince the client to extend the brief to incorporate a series of small interludes.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 7

Clifftop House was built for a budget appropriate to the complexity of the site and constraints of the existing house. Restraint was employed with the sizes of rooms and the joinery design enabling spaces to be flexible.  The building’s main material is concrete and expense was saved in working with the engineer to design the most efficient suspended concrete structure. The slab itself is impossibly thin and was only achieved by working collaboratively with 3D software. Joe Adsett Architects also collaborated with an Interior Designer who is a close friend of the client and brought a wealth of knowledge to the resolution of detailed cabinetry items.  On site, a close relationship with the contractor allowed further improvement to the design intent and details.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 8

The Clifftop House makes a meaningful contribution to innovation and excellence in environmental sustainability through the concrete structure being used in a manner similar to reverse brick veneer construction. Concrete walls and ceilings are deliberately exposed where thermal mass is relied upon internally. External heat gain through the concrete walls is minimised by isolating the cladding from the walls with timber battens, and a layer of sisalation wrap. The external cladding systems act as a rainscreen to the concrete frame. Heat gain is minimised to the openings by using plantation timber frames glazed with low-e glass and solid timber louvres. Glazing is shaded by large concrete eaves and cast in external blind recesses house automated canvass roller blinds. The long thin building envelope encourages natural light and ventilation and a 22m long swimming pool extends along the cliff edge to provide cooling breezes to living spaces.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 9

The Clifftop House is defined by its lightweight rainscreen which is an innovative means of minimising heat gain to the thermal mass concrete walls. Metallic colorbond steel was selected for its appearance and enduring quality. The colour selected was astro which complements the natural material palette selected. The material was custom folded into cassette panels, flashings and cappings to create a breathable external skin to the masonry frame.

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 10

The Clifftop by Joe Adsett Architects has received the following critical acclaim amongst the architecture and design community:

2017 Awards for Excellence in Concrete.  Concrete Institute of Australia

2017 Master Builders Housing & Construction Awards. Best Renovation/Remodelling Project over $1m – Brisbane 

2017 HIA-CSR Housing Awards Brisbane Renovation/Addition Project over $1.25m Winner

Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 11
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 14
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 15
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 16
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 17
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 18
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 19
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 20
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 21
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 22
Local Australian Architecture And Interior Design Clifftop House Created By Joe Adsett Architects 23
Floor Plan Level 1 1
Floor Plan Level 2 1

To view more Joe Adsett Architects Inspired Architecture Archives head to their TLP Designer Profile.        

Keep up to date with The Local Project’s latest interviews, project overviews, collections releases and more – view our TLP Articles & News.

Explore more design, interior & architecture archives in our TLP Archives Gallery.

See full gallery

Published: 28 April, 2018

Photography Credit:  Scott Burrows
Top