Connection Through Warmth and Refinement – Bay House by Milieu Creative
Gordons Bay, NSW, Australia

Photography Katherine Lu
Styling STUDIO CD
Architecture Milieu Creative
Interior Design Milieu Creative
Words Bronwyn Marshall

Working within the inherited footprint, Bay House sees the architectural and interior renovation of a previously closed-off home. Milieu Creative has injected a sense of warmth and connection to the site through materiality, openness and key texturally refined elements.

Approaching the multi-layered home with the intent to open up and connect it to its surroundings, Milieu Creative worked within the existing inherited footprint, and focussed on bringing the outside in, and opportunities to engage from within. Through a combined approach, the renovation focussed on minimal planning changes, with key glazing elements added to soften the threshold between in and out. Bay House sees the injection of warmth and texture, through a select palette to add rich layers and moments of engagement. The result is a home that embraces its sea views and has an enduring timeless contemporariness.

Approaching the multi-layered home with the intent to open up and connect it to its surroundings, Milieu Creative worked within the existing inherited footprint, and focussed on bringing the outside in, and opportunities to engage from within.

Through warm hues of walnut, solid timber and timber veneer provide an anchoring point to the white and grey layered elements that open up the home and welcome the light.

A passionate team saw architecture and interior design by Milieu Creative, with landscape by Secret Gardens and editorial styling by Studio CD come together with gist. The original home was created in 2005 by Rosevear Architects, and the new renovation works exist within that same footprint, unchanged. The interventions were instead to open the home – to the street, internally, and to its garden. As well as connecting outward, the focus was on creating opportunities to express the owner’s storied collections. Artwork is displayed throughout and sits comfortably alongside the newly carved landscaped pockets. Timber screening then allows privacy to the street, and the integration of full height glazing to the opposing side, allow the home to directly address the ocean.

Through warm hues of walnut, solid timber and timber veneer provide an anchoring point to the white and grey layered elements that open up the home and welcome the light. Opening up to its ocean view overlooking Gordons Bay, the connected living, dining and kitchen space welcomes in the views and the aural and aromatic additions that come with it. Similar views are also opened up from the Master and its accompanying Ensuite on the upper level. Across the site, landscape elements are used to soften the transition between the built and the natural and create moments of relaxed intimacy. The rooftop garden adds to the amenity, but also provides valuable outdoor area, and makes the most of the opportunistic site. Bay House steps down its site, utilising its interwoven terraces and platforms to create a series of private and openly connected zones, truly making the most of its unique location. Milieu Creative has worked collaboratively and creatively within the footprint of the original home, to transform its closed past self into an embracing and light-filled lasting home.

A passionate team saw architecture and interior design by Milieu Creative, with landscape by Secret Gardens and editorial styling by Studio CD come together with gist.

Bay House steps down its site, utilising its interwoven terraces and platforms to create a series of private and openly connected zones, truly making the most of its unique location.
Across the site, landscape elements are used to soften the transition between the built and the natural and create moments of relaxed intimacy.
Timber screening then allows privacy to the street, and the integration of full height glazing to the opposing side, allow the home to directly address the ocean.
Connection Through Warmth And Refinement Bay House By Milieu Creative Gordan’s Bay Nsw Australia Image 28
Published 9 June, 2020
Photography  Katherine Lu
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies