Inspired by Movement – Breezeway House by David Boyle Architect
MacMasters Beach, NSW, Australia

Photography Brett Boardman
Build Paterson Builders
Words Bronwyn Marshall
Landscape Architecture Pangkarra

A home inspired by movement, Breezeway House is a robust and dynamic coastal home that responds with rigor to its geometrically challenging site. David Boyle Architect combines the rationality and permanence of architecture with the whimsy of ideology to propose the ultimate escape.

Responding to the coastal milieu, Breezeway House is designed as a place of escape, where the movement of people, air and light inspire the openness and connectedness of its comprising parts. Imagined with a sense of permanence and robustness to weather its tough and rugged conditions, concrete and timber come together to provide the foundations for the free-flowing movement of its occupants. Located in New South Wales’ MacMasters Beach, the geometrically challenging site is met with a rigor and dynamism. David Boyle Architect combines the poetry of the unique site with an exacting approach, creating a refined escape.

Imagined with a sense of permanence and robustness to weather its tough and rugged conditions, concrete and timber come together to provide the foundations for the free-flowing movement of its occupants.

Built by Paterson Buildings, together with engineering by SDA Structures Pty Ltd and landscaping by Pangkarra Landscape Design, Breezeway House is located on a challenging and multi-faceted site. The significant cross-fall and cross-easements, with complicated and non-traditional trapezoidal boundaries within which to work, meant that the proposed home needed to either conceal or express these elements. Through a mixture of both approaches, the structural grid creates a rhythm throughout, and the arrangement of spatial expression naturally followed suit. Clad in charred tongue and groove timber, the external and structural materiality is expressed both inside and out, with exposed fine metal detailing throughout.

Responding to the coastal milieu, Breezeway House is designed as a place of escape, where the movement of people, air and light inspire the openness and connectedness of its comprising parts.

Connected to its landscape and the surrounding vegetation, Breezeway House opens up to allow the movement of air and light. Offering a sustainable approach to cooling and natural ventilation, this cross-breeze also allows for the blurring of the lines between inside and out. With the beach within sight, framed through portal vistas in the home, louvred and sliding panels add an element of control and create privacy from close neighbouring homes while gently navigating views outward. Sheltered spaces allow an ease of transition outside, offering a protected place of retreat.

With the beach within sight framed through portal vistas in the home, louvred and sliding panels add an element of control, create privacy and gently navigate views outward.

Providing a sense of protection from the elements, the expressed concrete, timber and recycled brick all come together to create a low maintenance and refined coastal abode. Breezeway House celebrates movement through, within and outward from its bounding (and sliding) walls and makes the complicated site it sits upon appear resolved. David Boyle Architect has combined the aspirational and playful, in a robust and resilient form.

Breezeway House celebrates movement through, within and outward from its bounding (and sliding) walls, and makes the complicated site it sits up, look resolved.

Built by Paterson Buildings, together with engineering by SDA Structures Pty Ltd and landscaping by Pangkarra Landscape Design, Breezeway House is located on a challenging and multi-faceted site.

Inspired By Movement Breezeway House By David Boyle Architect Macmasters Beach Nsw Australia Image 18

David Boyle Architect has combined the aspirational and playful, in a robust and resilient form.

Published 16 June, 2020
Photography  Brett Boardman
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies