Relaxed and Refined – Lindfield House by Daniel Boddam
Lindfield, NSW, Australia

Photography Pablo Veiga
Words Bronwyn Marshall

Reimagining an existing home, Lindfield House expresses the client’s personalities through materiality and spatial awareness to create a relaxed and refined home. Daniel Boddam brings a considered and gracious approach – one that imparts his holistic design methodology.

Tasked with an extensive renovation of an existing 1980s faux-Georgian villa, Daniel Boddam adopted a minimal and restrained methodology. Reimagining the house as a contemporary and future-appropriate home required extensive intervention, achieved through a considered and gracious approach stemming from a holistic design background. An applied spatial awareness and an understanding of materiality have both been used to express the personalities of the home’s owners. The resulting home is calm, collected and reflects a maturity that endures.

Tasked with an extensive renovation of an existing 1980s faux-Georgian villa, Daniel Boddam adopted a minimal and restrained methodology.

An applied spatial awareness and an understanding of materiality have both been used to express the personalities of the home’s owners. The resulting home is calm, collected and reflects a maturity that endures.

The project saw Daniel combine his architecture, interiors and furniture-design backgrounds, and the resulting home speaks to his broad-spectrum philosophies. Stripping the home back its bare bones, the design process began from the fundamental basics. Windows and doors were replaced with steel Crittall-style openings, referencing a classical formality. The roof was replaced, and integrated photovoltaic cells were introduced simultaneously.

The project saw Daniel combine his architecture, interiors and furniture-design backgrounds, and the resulting home speaks to his broad-spectrum philosophies.

A carefully conceived layout was also introduced to create a better sense of flow and enhance movement between zones, while new openings allow for better conduit spaces.

Internally, neutral tonality creates a sense of cohesion and an overall calming effect. These warming and textural layers add a richness to the experience of being within the home, and emphasise its connection to the surrounding landscape. A carefully conceived layout was also introduced to create a better sense of flow and enhance movement between zones, while new openings allow for better conduit spaces. Significantly, the internal stair between the two levels was switched directionally, to address and create a better sense of entry and arrival, while the shared living, dining and kitchen areas were opened up to one another, cohesively.

Internally, neutral tonality creates a sense of cohesion and an overall calming effect.

Combining a calming simplicity with the rigor of classicism, an enduring and contemporary new home is created.

Located in Sydney’s northern suburb of Lindfield, the home of the same name is transformed through some divisive interrogations to the plan, an overhaul of the material palette, and a reconsideration of the transitions between inside and out. By discarding the previous replica Georgian style, and stripping the home back to its primary parts, nods to mid-century style instead aim to celebrate the craft that inspired their design. Combining a calming simplicity with the rigor of classicism, an enduring and contemporary new home is created.

Published 11 April, 2020
Photography  Pablo Veiga
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies