A 1960s Apartment Reimagined – Longwood Apartment by Studio Prineas
Darling Point, NSW, Australia

Studio Prineas’ The Longwood Apartment occupies a wing of a 1960s apartment building in Darling Point, Sydney, resulting in a perimeter that has unobstructed views to Sydney Harbour.

The clients asked Studio Prineas to reimagine the interiors. Conceptually, the architects reworked planning to provide clarity and simplicity to the elemental reading of the interior. The original planning had a disconnected entry from the key social spaces. Entry and social spaces are now visually connected by a new element, reworking a skirting datum that in places pulls out as rich timber and steel joinery pieces and other times is read as floor threshold or wall panelling or external deck.

The clients asked Studio Prineas to reimagine the interiors.

There is a reverence for the potential of materials which have been used in a limited and deliberate way. Leather panelling provides a luxurious tactility and defines a single volume at the centre of the apartment. New pivot doors maintain its elemental reading. The selection of oversized tufted carpet continues the idea of the tumbled mosaics used in the bathrooms. The kitchen has been reconfigured and its materiality centred around a monolithic reading of the Calacutta Viola benchtop and splashback.

There is a reverence for the potential of materials which have been used in a limited and deliberate way

A 1960s Apartment Reimagined Longwood Apartment By Studio Prineas Darling Point Nsw Australia Image 33
Published 19 April, 2020
Photography  Anthony Geernaert, Chris Warnes
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies