A Crafted Family Home – Northcote Residence by Melanie Beynon Architecture & Interior Design
Northcote, VIC, Australia

Photography Tom Blachford
Styling Jarvis Barker

An extension and renovation of an Edwardian home, Northcote Residence by Melanie Beynon Architecture & Interior Design is a warm and generous home for a young family of six.

The project was managed and built by the owners, whose unique craftsmanship, material choices and dedication to detail resulted in an enduring and welcoming home. The house was planned with two zones (one for adults and one for children). Located at opposite ends of the house, the central living space connects the two areas. The newly built family living room is a voluminous and tactile space, featuring exposed Tasmanian oak timber panels on the walls and pitched ceiling, complementing the reclaimed brick walls and handmade Anchor Ceramic tiles.

The project was managed and built by the owners, whose unique craftsmanship, material choices and dedication to detail resulted in an enduring and welcoming home.

Large sliding doors expose this spacious room to natural light, leading to a raised deck, great for outdoor entertaining. The tactile detailing extends to the exterior of the house and features a saw-tooth roofline, raw cedar shingles and shiplap cladding on the walls. These timber elements will silver in time, allowing the new extension to settle into its surroundings.

Large sliding doors expose this spacious room to natural light, leading to a raised deck, great for outdoor entertaining

Key drivers in the structural design of the house were the family’s wishes to maximise natural light and minimise external acoustic interference. The architects responded with the inclusion of a double height wall on the boundary and ceiling construction details that the owner and their trusted craftsmen constructed. Customised joinery and storage units are found throughout the house in unexpected locations, offering dual access to separated spaces. Patricia Urquiola door handles and handmade paper pendants reflect the owner’s appreciation for crafted pieces, which will endure with the home and family as they grow.

Key drivers in the structural design of the house were the family’s wishes to maximise natural light and minimise external acoustic interference.

Published 19 April, 2020
Photography  Tom Blachford
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies