A True Escape – Queensland Penthouse by CJH Studio
Gold Coast, QLD, Australia

Photography Cathy Schulser
Words Bronwyn Marshall

Paying an homage to the era of the original architecture it sits within, Queensland Penthouse accentuates its existing curves and typified aesthetic. CJH Studio brings a calming sense of refinement and maturity to the interiors, softening edges and carving out a place of true escape.

Located on the top floor of an existing apartment building on the Gold Coast, Queensland Penthouse is the re-visioning of a tired and dated interior to newly reflect and capture the breezy sense of calm the location embodies. CJH Studio brings a sense of refinement and sophistication to the approach, proposing various moments and details throughout that respond to the original architectural style and tap into a sense of the timeless. Existing curved lines and a striking open double-void over the living area instils a sense of openness and allows the two-storey penthouse apartment to be connected vertically.

Queensland Penthouse is the re-visioning of a tired and dated interior to newly reflect and capture the breezy sense of calm the location embodies.

Born from a place of understated minimalism, the CJH Studio’s approach is generated to propose a home that is both contextually receptive to its environment, and one which carves out a relaxed and reclusive retreat for its owners.

Untouched since it was originally built in the 1970s, the penthouse was previously owned by the original developer and remained as initially designed. Born from a place of understated minimalism, the CJH Studio’s approach is generated to propose a home that is both contextually receptive to its environment, and which carves out a relaxed and reclusive retreat for its owners. Key to these efforts was the retention of the existing detail and character, and to express these moments through a more refined lens. The reintroduction of glass blocks internally, together with the retention of the existing travertine flooring, speaks to this nostalgic language. Through combining with the revised palette, there is a blurred connection between the past and present lives of the home.

CJH Studio brings a sense of refinement and sophistication to the approach.

Through a purposefully restrictive and considered palette, the natural light that enters through the expansive façade, dances.

The renovation sees a palette of neutral and complementary muted tones, where a soft white buttery plaster sits alongside the curving warm tiles. Through a purposefully restrictive and considered palette, the natural light that enters through the expansive façade is able to dance internally. Making its own striking statement is the impressive staircase that sweeps from the open living area to the more passive areas on the upper floor. The soft curves draw the eye upward, creating a visual connection between the vertical levels and further emphasising the internal height. Together with custom joinery that optimises the internal spaces, every element has been considered, resulting in a cohesive and considered design solution.

CJH Studio has injected a refreshing new sense of life while still paying homage to the era of the original architecture. Queensland Penthouse offers a slice of respite, imbued with personality and polished with a knowing sophistication.

Queensland Penthouse offers a slice of respite, imbued with personality and polished with a knowing sophistication.

Tlp Queensland Penthouse Cjh Studio 17
Published 17 February, 2020
Photography  Cathy Schulser
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies