A Literal Glowing Beacon - Lightbox by Clare Cousins
Project Feature
Collingwood, VIC, Australia

Words Bronwyn Marshall
Photography Tess Kelly
A Sense Of The Minimal, With A Controlled Restraint Come Together In A Fresh Approach To The Workspace Vernacular.

Sitting amongst a sea of industrial neighbours, Lightbox is a fresh and welcome addition to the commercial fabric of Collingwood. A literal glowing beacon, the glass-block-façade is the work of the celebrated Clare Cousins Architects.

From approach its presence is undeniably felt, and the neighbourhoods’ want for something of this vernacular is bountiful. Clare Cousins Architects have cleverly stripped back the expectations of the traditional workspace typography, and reinterpreted it with a refined rigour, whilst still heavily nostalgic of its industrial roots. Located amongst the hidden laneways and backstreets of its Collingwood locale, there is a curious beckoning to want to explore the extents of Lightbox.

Sitting Amongst A Sea Of Industrial Neighbours, Lightbox Is A Fresh And Welcome Addition To The Commerical Fabric Of Collingwood
The inability to see directly into, or out of the building also aids in conjuriung further acquisition.
Fronted With A Wall Of Obscure Glass Blocks, The Approach To The Site Is Firsty To Create A Sense Of Cohesion;

From approach its presence is undeniably felt, and the neighbourhoods’ want for something of this vernacular is bountiful.

Whilst Still Heavily Nostaligic Of Its Industrial Roots.

Fronted with a wall of obscure glass-blocks, the approach to the site is firstly to create a sense of cohesion; between the vertical levels (which seem hidden behind the glass) and across the mass of its modest medium density stature. This purposed coming together through materiality further cements its presence. The inability to see directly into, or out of the building also aids in conjuring further acquisition, not giving away its functionality as so many architectural forms (whether intentional or not) usually do.

Brought To Life By Clare Cousins, The Open Uncluttered Spaces Are Hinged Together From Its Full Height Glass Block Façade Frontage.
Architecturally there is a sense that this could be a gallery.
Lightbox Is The Fusing Of A Refined Industrial Sophistocation, As A Commerical Office Space In Collingwood.

In contrast to the anticipated residential typography, the workplace isn’t usually a place tapping into aspirations, but instead about efficiencies and sense of the commercial. Lightbox deliberately opposes these ideals. Architecturally there is a sense that this could be a gallery. The ability for the internal spaces to be interpreted in any myriad of ways, is also what creates so many unique moments throughout.

Located Amongst The Hidden Landways And Backstreets Of Its Collingwood Locale

Clare Cousins Architects have cleverly stripped back the expectations of the traditional workspace typography.

There Is A Curious Beckoning To Want To Explore The Extents Of Lightbox.
The nod to the industrial past of Collingwood is clear.
Clare Cousins Have Cleverly Stripped Back The Expectations Of The Traditional Workspace Typography, And Reinterpreted It With A Refiner Rigor

Fronted with a wall of obscure glass-blocks, the approach to the site is to create a sense of cohesion.

A Literal Glowing Beacon, The Glass Block Facaded Beauty Is The Work Of Celebrated Clare Cousins.
The façade is then carefully punctuated with openings that allow uninterrupted light in.

The nod to the industrial past of Collingwood is clear, with exposed concrete floor, a repetition in formality and a restricted palette. The use of stainless steel in the kitchen connects to the neighbourhood’s past, but also is so well articulated with such refined details that it could also form part of a retail experience also. The glass blocks allow for a sense of privacy, for both the occupants, and also from the street. The façade is then carefully punctuated with openings that allow controlled uninterrupted light in. These openings are also situated in locations to allow for an ease of subtle cross ventilation.

We Explore The Sleek And Industrially Inspired Lighbox Commercial Project By Clare Cousins.

The inability to see directly in or out of the building also aids in conjuriung further acquisition.

From Approach Its Presence Is Undeniably Felt, And The Neighbourhoods’ Want For Something Of This Vernacular Is Bountiful.
The open stairwell is connected to a wall of greenery, allowing a sense of life to be brought into the space.
The Inability To See Directly Into, Or Out Of The Building Also Aids In Conjuriung Further Acquisition

The open stairwell is connected to a wall of greenery, allowing a sense of life to be brought into the space, and also to connect to the public, adding textures and layers not seen in commercial or industrial spaces. A beautiful addition to the streetscape, and a multi-function solution to both commercial and housing, Lightbox has it all.

Published 29 March, 2019
Photography  Tess Kelly
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies