Reimagining The Traditional Beach House - Point Lonsdale House by Edition Office
Project Feature
Point Lonsdale, VIC, Australia

Words Bronwyn Marhsall
Photography Ben Hoskings
Edition Office’s Point Lonsdale House Is Comprised Of A Series Of Vaulted Pavilions Connected Around A Central Living Space

Edition Office’s Point Lonsdale House is comprised of a series of vaulted pavilions connected around a central living space, aligned to create a linear play on the coastal home aesthetic and maximise their proximity to the adjacent coast.

Point Lonsdale is located along a plentiful coastal frontage in Victoria’s Bellarine Peninsula. Proposed as a series of pavilions, the Point Lonsdale House is connected through a series of outdoor rooms, which allow for a subtle and natural integration of the landscape, while also opening up for passive heating, cooling and ventilation. Separated based on functionality, each of the spaces is an expression of its purpose, creating a sense of the cabin holiday home. The choice of materiality and the emphasis of exterior for all add to a heightened and uncompromised secondary home experience.

Separated Based On Functionality, Each Of The Spaces Is An Expression Of Its Purpose Creating A Sense Of The Cabin Holiday Home.
Separated based on functionality, each of the spaces is an expression of its purpose creating a sense of the cabin holiday home.
Aligned To Create A Linear Play On The Coastal Home Aesthetic And Maximise Their Proximity To The Adjacent Coast
Where Portholes Are Created For The Views Beyond.

The Point Lonsdale House is connected through a series of outdoor rooms.

The Expressed Vaulted Ceiling Form Within Allows For A Physically Heightened Sense Of Space, While Also Being A Welcom Departure From The Traditional Dome
We Explore Edition Office’s Point Lonsdale House
Deep reveals allow for additional seating elements, where extrusions from the ground rise, to form platforms at seating height.
Point Lonsdale, Vic, Australia

Fitting within an east-west orientation, the pavilions are strategically positioned in such a way as to allow for an optimised engagement with the northern landscape areas, and to be anchored from the southern side. The large openings are set back behind purpose-built under-croft structures to carve out deep and eaves, passively shaded by the structure above. These deep reveals also allow for additional seating elements where extrusions from the ground rise to form platforms at seating height. The overall flow between the spaces is calculated to allow for not only connected visual sight lines, but also breeze pathways, ultimately removing the need to for air-conditioning and other mechanical cooling mechanisms.

Point Lonsdale Is A Segmented Coastal Escape
Each of the pavilions that comprise Point Lonsdale are clad identically, allowing for an almost elimination of hierarchy.
Fitting Within An East West Orientation, The Pavilions Are Strategically Positioned In Such A Way As To Allow For An Optimised Engagement With The Norther
Divided By Function, Edition Office Has Purposefully Designed Each To Be Immersed Into The Layered Textural Landscape

Edition Office’s Point Lonsdale House is comprised of a series of vaulted pavilions connected around a central living space.

And To Be Anchored From The Southern Side
Passively Shaded By The Structure Above

Each of the pavilions that comprise Point Lonsdale are clad identically, allowing for an almost elimination of hierarchy of form. The expressed vaulted ceiling form within allows for a physically heightened sense of space, while also being a welcome departure from the traditional domestic flat-ceiling condition. The series of private courtyards are interwoven throughout, together with sheltered decks, creating a tightly-woven and texturally-rich connection between the internal and external spaces. The warm textural, fully-encasing timber-clad internal spaces further add to this depth.

Comprising A Series Of Vaulted Pavilions That Align To Create An Exaggerated Play On The Traditional Beach House Vernacular
And Are Aligned To Create A Linear Play On The Coastal Home Aesthetic.
These Deep Reveals Also Allow For Additional Seating Elements Where Extrusions From The Ground Rise To Form Platforms At Seating Height
The warm textural and fully encasing timber-clad internal spaces further add to this depth.
Deep Reveals Allow For Additional Seating Elements, Where Extrusions From The Ground Rise, To Form Platforms At Seating Height.
The overall flow between the spaces is calculated to allow for not only connected visual sight lines, but also breeze pathways.
The Large Openings Are Set Back Behind Purpose Built Under Croft Structures To Carve Out Deep And Eaves

Designed almost as its own island, the Point Lonsdale House does more than sit atop its geographical location, it genuinely immerses itself. The expressed vaulted structure and beautifully clad internal and exterior heighten the overall composition. With its cleverly interconnected elements, considered integration with its landscape and the curated internal and external planning, the Point Lonsdale House is an inimitable coastal home.

Creating A Sense Of The Cabin Holiday Home
Its cleverly interconnected elements, considered integration with its landscape and the curated internal and external planning creates an inimitable coastal home.
Each Of The Pavilions That Comprise Point Lonsdale Are Clad Identically, Allowing For An Almost Elimination Of Hierarchy
Each Of The Pavilions That Comprise Point Lonsdale Are Clad Identically, Allowing For An Almost Elimination Of Hierarchy Of Form
Point Lonsdale Is Located Along A Plentiful Coastal Frontage In Victoria’s Bellarine Peninsula
Proposed As A Series Of Pavilions, The Point Lonsdale House Is Connected Through A Series Of Outdoor Rooms
The Choice Of Materiality And The Emphasis Of Exterior For All Add To A Heightened And Uncompromised Secondary Home Experience.
Separated Based On Functionality
Short Feature Point Lonsdale House, Edition Office
Where A Series Of Vaulted Pavilions Connect Around A Central Living Space
The Overall Flow Between The Spaces Is Calculated To Allow For Not Only Connected Visual Sight Lines, But Also Breeze Pathways, Ultimately Removing The Ne
Which Allow For A Subtle And Natural Integration Of The Landscape
While Also Opening Up For Passive Heating, Cooling And Ventilation
Published 8 May, 2019
Photography  Ben Hoskings
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies