Peaceful Interaction – Brighton East 4 by InForm

Words by Sara Jacob
Architecture by Pleysier Perkins
Photography by Timothy Kaye
Video by Dan Preston
Build by InForm
Interior Design by InForm
Styling by Bek Sheppard

Complementing the Australian climate, Brighton East 4 is a midcentury inspired home. Designed and built by InForm with architecture by Pleysier Perkins, the pared-back house has an uplifting character, expertly crafted to meet the demands of its young family.

Settled into the same-named Melbourne suburb, Brighton East 4 articulates quintessential Australian living through its midcentury modern style. An informal and open plan layout lies within carefully considered architecture, with the purpose of honing and managing natural light. Accepting sunlight from its north-facing rear elevation, the structure features generously applied glass, soffits and eaves. Four palm trees sit in front of the property as atypical elements of the local context, lending credibility to a Palm Springs inspiration.

Testifying to its Palm Springs influence, Brighton East 4 is a relaxed home with an effortless spatial flow.

Brighton East 4 emerges from an authentic collaborative working environment, resulting in a high-quality project. InForm offers a seamless connection between client, architect and builder, providing Pleysier Perkins with unique access to estimators, project managers, construction detailers and documenters. Alongside clearly exacted priorities and an effectively administered budget, the home’s colour palette also evidences the productive conversation between the parties. Whilst the neutral palette accentuates the textural qualities of the home and provides a serene backdrop for family life, it also allows the client the freedom to introduce colour, harmonising with personal touches such as artwork, timber finishes and a green front door.

Spatially, Brighton East 4 expresses an open-handed design approach. The proportion of the pivot front door and entrance hallway is upscaled to create a magnified sense of welcome, including direct sightline stretching to the back of the garden. Peppering the house with vantage points, Pleysier Perkins ensures that the home is visually abundant. At the top of the staircase, the floorplan is sectioned by a central spine, framing downward views of each side of the residence. The void is highlighted by a circular skylight that enables natural light to unify the levels of the home. Whilst the main bedroom keeps the front courtyard within eyeshot, the rumpus room spills onto a north-facing balcony where a vista of the garden and pool is available. Surprisingly, the outward perspective is inverted with the addition of an outdoor loggia, which draws the gaze back to the house.

Brighton East 4 emerges from an authentic collaborative working environment, resulting in a high-quality project.

Natural materials are boldly used, with the stack bond brickwork of the exterior mirrored internally and a detailed terrazzo elevating the master ensuite in combination with steel-framed doors. The stone top of the kitchen island bench gently reflects light, balanced by understated timber battens at its base. A linear focus is proposed by using these refined details that are echoed in the well-crafted joinery and steel balustrade, whilst a curving internal architecture mimics the rhythm of the façade. Lavish amenities, including a large walk-in wardrobe, free-standing bathtub and steam room, cohere with the clean-lined interior scheme, exceeding functional expectations within a traditional family residence.

Testifying to its Palm Springs influence, Brighton East 4 is a relaxed home with an effortless spatial flow. Through adopting a harmonious language of materiality and colour, InForm and Pleysier Perkins create a comfortable residence for the external and internal elements to peacefully interact within.