A Balanced Expression of Place – Onedin by Shaun Lockyer Architects
Toowoomba, QLD, Australia

Photography Scott Burrows
Build CGH Constructions
Words Bronwyn Marshall

Shaun Lockyer Architects combines interconnecting vertical and horizontal planes to compose Onedin, a balanced and robust expression of place, deeply connected to its landscape.

Onedin takes inspiration from icons of mid-century modernism. Connected to its site and the climatic conditions of Toowoomba, the expression of robust masonry materiality grounds the form in the earth. Streamlined in formality, a complex and multi-layered program is arranged around dedicated zones that unfold from a central breathing, light-filled courtyard. Confidently bringing each of the parts together through refined detailing, Shaun Lockyer Architects crafts a home of bold and self-aware identity.

The interplay of solid and void, light and heavy, enables a sense of balance to counteract this tension, where fins and bold forms create opportunities for interesting shadows that dance across the site throughout the day.

Built by CGH Constructions, together with Westera Partners engineers, the collaboration between creative, engineering and construction is the cohesive and enduring element that brings Onedin together. Reflecting the many iconic buildings of Palm Springs, the overall aesthetic references the similarly arid landscape of southern Queensland, heightening the connection to place. The tension created from elevating, intersecting and cantilevering significant linear forms creates interest and geometric complexity. The interplay of solid and void, light and heavy, enables a sense of balance to counteract this tension, where fins and bold forms create opportunities for shadows that dance across the site throughout the day.

Shaun Lockyer Architects combines interconnecting vertical and horizontal planes to compose Onedin.

The client’s love of concrete and stone is expressed both internally and externally. Across the site, the home is comprised of three separate zones, and a central courtyard with reflecting pond, all hinged off of a statement linear stone wall element. Punctuations throughout allow natural light to flood the interiors and connect the human-made elements with the natural. The varying scales of internal volumes created by the intersecting vertical and horizontal planes enacts a sliding scale of zones for passive and active engagement by its owners. The use of timber and glass combined with the concrete and natural stone enables the building to find its own natural equilibrium.

Onedin takes inspiration from icons of mid-century modernism.

Punctuations throughout allow natural light to flood the interiors and connect the human-made elements with the natural.

The simplicity of the comprising parts gives Onedin an honest and tactile confidence. Shaun Lockyer Architects’ passion for modernist design principles informs a timeless response to place. Although taking cues from its mid-century design abroad, the influence of the regional climate and context grounds the project in its local setting.

Shaun Lockyer Architects’ passion for modernist design principles informs a timeless response to place.

The influence of the regional climate and context grounds the project in its local setting.

Published 17 May, 2020
Photography  Scott Burrows
Top
This website uses cookies to improve your browsing experience. Please accept to continue. Accept Cookies